Melin Dobran

Güzelyurt-Lefke Dayanışma Platformu, “Sağlığımız daha iyi olsun” sloganıyla dün sabah Güzelyurt ve Lefke’de miting düzenledi. Güzelyurt Kapalı Çarşı önünde gerçekleşen mitinge vatandaşlar, ellerinde “En temel hakkımızı talep ediyoruz”, “En temel hak sağlık”, “Cengiz Topel Hastanesi, Lefke Sağlık Ocağı ve Güzelyurt Sağlık Ocağı verimli hizmet versin”, “17 Mercedes’e para var +7 doktora yok” ve “Sağlığımız iyi olsun diye buradayız” yazılı pankartlarla geldi. 

“Sağlık hizmetleri iyileştirilsin”

Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Kansoy yaptığı açıklamada, “Devlet sağlık politikalarının yetersizliği, yıllardır ülkemizde tartışılan konuların başında gelmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta yaşam mücadelesi verenlere, devlet sağlık hizmetlerinden çağa uygun ve yeterli düzeyde faydalanabilmelerine olanak verilmemiştir” dedi. Kansoy, Güzelyurt’un ihtiyaç duyduğu ve Cengiz Topel Hastanesi yanında, sağlık ocaklarında dönüşümlü nöbet ve görev yapabilecek 1 acil doktorunun, 2 dahiliye, iki çocuk, iki kardiyoloji, 2 kadın doğum, 2 cerrah, 1 radyoloğun ivedilikle görevlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kansoy, Güzelyurt- Lefke Dayanışma Platformu’nun Güzelyurt’ta yapılacak yeni bir hastaneye karşı olduğunun ilan edilmeye çalışılmasının doğru olmadığını ifade ederek, Güzelyurt ve Lefke halkının kamu sağlık hizmetlerinden etkin şekilde yararlanması ve bölgedeki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi olduğuna dikkati çekti.

Protesto ettiler

Güzelyurt Sivil Toplum Platformu, “Güzelyurt’a hastane hemen şimdi” sloganıyla düzenlenen mitingi protesto etti. Ellerindeki, “Güzelyurt’ta hastane konusunda tek söz sahibi olan Güzelyurt halkıdır” ve “Hastane yollarında anamızı babamızı kardeşimizi kaybetmek istemiyoruz” yazılı pankartlarla kapalı çarşı önüne Güzelyurt Sivil Toplum Platformu üyeleri, Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde diğer eylemi protesto etti. Burada basına açıklama yapan Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş, yıllardır Güzelyurt’ a tam teşekküllü bir hastane yapılması için mücadele ettiklerini ve bu mücadeleyi sürdüreceklerini kaydederek, “Güzelyurt’ a koşulsuz bir hastane” taleplerini yineledi.

“Hastane hakkımızdır”

Güzelyurt Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı Ulus Ese yaptığı konuşmada, “Güzelyurt Kaymakamlığı’nı protesto ediyoruz. Hastane hakkımızdır, söke söke alacağız. İnsanlarımızın Lefkoşa yollarında ölmesine müsaade etmeyeceğiz. Cengiz Topel Hastanesi, denizin kenarında eridi bitti. Hastalar, Güzelyurt Sağlık Ocağı’na, oradan da Cengiz Topel’e oradan da Lefkoşa hastanesine sevk ediliyor. Birçok insanımız son nefesini yollarda verdi. Güzelyurt’a hastane istemeyenin Güzelyurt’ta yeri yoktur” ifadelerini kullandı.

Miting Cengiz Topel kavşağında sonlandırıldı

Güzelyurt- Lefke Dayanışma Platformu mitinge daha sonra, Cengiz Topel Hastanesi Kavşağı’nda  devam etti. Buradaki eylemde, sırasıyla; Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekibzade, Denizli- Gemikonağı Kalkındırma Derneği Başkanı Türkay Fotalı, bölgedeki tüm muhtarlar adına Gemikonağı Muhtarı Ahmet Ced, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit birer konuşma yaptı.