Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından 6 Temmuz’da hükümeti kurmakla görevlendirilen CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, bugün sunduğu yeni kabinenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını söyledi. 

İşte yeni hükümetin bakanları:

Başbakan: Ömer Kalyoncu

Dışişleri Bakanı: Emine Çolak

Sağlık Bakanı: Salih izbul

Maliye Bakanı: Hasan Başoğlu

İçişleri ve Çalışma Bakanı: Aziz Gürpınar

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı: Önder Sennaroğlu

Ulaştırma Bakanı: Tahsin Ertuğruloğlu

Turizm Bakanı: Faiz Sucuoğlu

Eğitim Bakanı: Kemal Dürüst

Bayındırlık, Çevre ve Kültür BakanıKutlu Evren 

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı: Sunat Atun

PROTOKOL BUGÜN İMZALANACAK, YARIN MECLİS’TE OKUNACAK

Kalyoncu, yeni hükümetin protokolünün bugün saat 14.00’te Meclis’te parti başkanları tarafından imzalanacağını belirterek, yarın da Meclis’in toplantıya çağrılacağını ve kabinenin okunacağını ifade etti.

Ömer Kalyoncu, bunun ardından Anayasal sürecin başlayacağını ve hükümet programının hazırlanacağını kaydetti.

Öte yandan TAK muhabirinin Meclis’ten aldığı bilgiye göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın saat 10.00’da yeni hükümetin listesinin okunması gündemiyle olağanüstü toplanacak.

ANAYASAL SÜREÇ

KKTC Anayasası’nın 109’uncu maddesine göre Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu’nun listesi, tam olarak,  Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Meclis tatildeyse derhal toplantıya çağrılmasını düzenleyen Anayasa’ya göre, Bakanlar Kurulu’nun programı ise, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak.

Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak.  Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemeyecek.

Anayasa’ya göre Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebiliyor.

ÖMER SOYER KALYONCU KİMDİR?

Yeni hükümeti Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, 1950 yılında Girne’de doğdu. Üniversite Eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği bölümünde yaptı. Üniversite yıllarında öğrenci derneklerinde görev yaptı. Kıbrıs’a gelince Devrimci Gençlik Derneği’nde Yöneticilik ve Başkanlık yaptı.

1973 yılında üye olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde MYK üyeliği ve çeşitli kademelerde görev yaptı. 1993-1998 yılları arasında yapılan genel seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden Girne Milletvekili olarak seçildi.11.12.1995-16.8.1996 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı.14 Aralık 2003 Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler, Demokrat Parti Koalisyon Hükümetinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı.

20 Şubat 2005 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den Girne Milletvekili seçildi. 6 Haziran 2005 tarihinde CTP-BG Parti Genel Sekreterliği’ne seçildi.

19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimleri ve 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’den yeniden Girne Milletvekili seçildi.

İngilizce bilen Kalyoncu, evli ve iki çocuk babası…

Cumhurbaşkanı Akıncı'ya yeni kabineyi takdim ettikten sonra basın mensuplarının karşısına geçen Ömer Kalyoncu yeni kabinenin Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildiğini söyledi ve CTP-BG-UBP koalisyon hükümetinin bakanlarını açıkladı.