Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP grubu adına Lefkoşa milletvekili Tufan Erhürman’ın, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündemindeki “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşülerek, reddedildi.

Tezkere üzerine ilk sözü alan Erhürman, CTP-UBP hükümet döneminde müşavir yaratılmadığını ancak şimdiki hükümet dönemindeki hükümet programında böyle bir madde yer almadığını söyledi. İhtiyaçların yeni müşavir yaratacak şekilde giderilmemesi gerektiğini belirten Erhürman, yasa önerisi ile sorunun çözümlenebileceğini kaydetti.

Erhürman, yasanın bir madde içerdiğini, bunun da atanan kişinin görevi sona erdiğinde kişinin önceki görevine ve kadrosuna dönmesini kapsadığını ifade etti. 

Erhürman, aynı konuyla ilgili Emeklilik Yasası değişikliğine ilişkin bir  yasanın da Genel Kurula sunulacağını belirtti.

KAŞİF

UBP milletvekili Ahmet Kaşif, bu tip yasa önerilerine konsensüs istenmesi durumunda, sunulmadan önce temaslarının yapılması gerektiğini söyledi.

Kamu reformunu öngören Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı konusunda çalışmaların devam ettiğini, kendisinin İdari İşler Komitesi Başkanı olduğunu söyleyen Kaşif, yasa çalışmasının 10 gün içinde hazır olacağını kaydetti.

Atamaların müşavir yaratılmadan yapıldığını dile getiren Kaşif, çalışmaların bu yönde olduğunu belirtti.

Kaşif, üçlü kararnamelerin henüz yürürlüğe girmediğini söyledi.

Kaşif, komite gündeminde olan bir yasanın parça parça geçirilmesine karşı olduğunu kaydetti.

Kaşif’in konuşması sırasında CTP’li milletvekilleri, söz alarak, Kaşif’e sorular yöneltti ve yeni bir çalışmaya ilişkin bir bilgileri bulunmadığını belirtti.

Meclis Başkanı Siber, hükümet değişiklikleri olduğunda yasaların kadük olmadığını kaydetti.

Konuşmaların ardından tezkere oylandı ve oyçokluğuyla reddedildi.