Özge Kizir

Yeni yasanın insan haklarına aykırı olduğunu savunan kişiler, AB ülkelerinde dahi böyle ağır kriterler olmadığını söyledi. 

Yıllardır KKTC’de yaşamalarına rağmen, yasaların sık sık değişmesinden ötürü burada doğan çocuklarının Türkiye’ye gönderildiğini kaydeden vatandaşlık mağdurları, bu yasanın vicdani unsurlar içermediği konusunda birleşti.

Haberal Kıbrıslı gazetesine konuşan vatandaşlar yasanın kabul edilmemesi gerektiğini belirttiler. 

Gürsel Fetaf: “15 yıl süre verilmesi çok uzun bir zaman dilimidir”

“Vatandaş için öngörülen 15 yıl çok uzun bir zaman dilimidir. Ülkede 20 yıl yaşadığı halde vatandaş olamayan insanlar var. Dışarıdan gelecek olan çalışma gücünü etkileyecektir. Hazırlanan yeni yurttaşlık yasasını yanlış buluyorum. Vatandaş olmak bu kadar zor olmamalıdır.” 

Hüseyin Bolat: “Dünyanın her yerinde vatandaşlık için 5 yıl süre veriyorlar”

“Dünyanın her yerinde vatandaş olması için 5 yıl süre veriyorlar. Çalışma izniyle gelen insanlar için zor bir süreç olacaktır. Hazırlanan yasanın bu maddeler içermesi ve vatandaş olmanın bu kadar zorlaştırılmasını yanlış buluyorum”

Ahmet Bilmez: “Elbise değiştirir gibi yasa değiştiriyoruz”

“Her defasında aynı şeyleri yaşıyoruz. Elbise değiştirir gibi yasa değiştiriyoruz. Hazırlanan bu yasa Kongo Cumhuriyeti’nde bile yoktur. Ülkemizde daha önemli yasalar çıkarılması gerekirken uğraşılan konular bunlar olmamalıdır. Mühim olan vatandaş olup olunmaması değildir. Öncelikli olarak yapılan trafik kazaların önüne geçilerek yollar iyileştirilmelidir.”
Sinan Yaşar: “Buradaki haklardan yararlanamayacaklar”

“Yeni yasa tasarısının gelecek olan vatandaşları mağdur edeceğini düşünüyorum. Çünkü buradaki haklardan yararlanamayacaklar. Beyaz kimlik verilmesinden yanayım en azından gelecek olan iş gücü için kolaylık sağlayabilir. Eleştirdiğim konu zengin yatırımcılara vatandaşlık hakkı verilmesi bu kadar kolay olmamalıdır. Somut verilere bakılıyor olabilir ama bu durumda detaya indirilerek zorlaştırılabilir.”

Oğur Soyalan: “1974’de gelenler arasında bile vatandaş olamayan var”

Hazırlanan yasayı doğru bulmuyorum. Bugün 1974’ten gelen göçmenler bile halen daha vatandaş olamıyor. Adaletsiz bir durumdur.  Öncelikli olarak burada yıllar boyunca yaşayan insanlar vatandaş yapılarak bu sorun halledilmelidir.”

Hüseyin Akpınar: “Çocuğumu halen daha vatandaş yapamıyorum”

“Ailemle 1989’dan beri burada yaşıyorum. 5 tane çocuğum var bir tanesi bebekti. Kimlik almak için gittiğimde bana 18 yaşını doldurmadan önce alın dediler. Çocuğum 16 yaşında iken gittiğimde biz sizi arayacağız dediler. Tekrar gittim yasa değişti dediler. Bütün ailem burada ve şuan tek çocuğum bu sebepten dolayı hala Türkiye’de. Halen daha vatandaş yapamıyorum. Öncelikle yapılan yanlışları düzeltmeleri gerekiyor.”

İsmail Cihan: “Avrupa ülkelerinde bile 5 sene süre veriyorlar”

“Doğru bir uygulama olacağını düşünmüyorum. Avrupa ülkelerinde bile 5 sene süre veriyorlar. 1974’den beri buradayım ve kimliğimi polis zoruyla aldım. Aslında önemli bir konudur bize gelecek olan insanlar hırsız veya soyguncu olmamalıdır. Bize kaliteli insan gelmelidir. Hem onun bize, hem de bizim ona faydamız olmalıdır.”

Arif Salih Kırdağ: “Bir doğrunun işaretini bile vermek önemlidir”

“İnsana olan saygı farklı vatandaşa olan saygı farklıdır. Gelecek olanlar senden aldığı kadarda sana verebilmelidir. Çalışma izni için gelenlere ve burada yaşayanlara yanlış yapıldığını ama bir yandan da parti adına oy kullananlar içinde doğru bir davranış olduğunu düşünüyorum. 15 yıl gibi bir zaman dilimi verilmesi yapılan yanlışların üstünü örtmek için yapılan bir davranıştır. Yanlışın neresinden dönülse kardır. 100 yanlış bir doğru etmeyecektir ama 1 doğrunun işaretini bile vermek önemlidir.”

Yeni yasa neleri içeriyor?

Hazırlanan tasarıya göre, ülkeye çalışma amaçlı gelen kişiler çalışma izni alıp çalışabilecek, ancak yurttaşlık hakkını kazanamayacak. Bakanlar Kurulu kararı veya bakanlık onayıyla yurttaşlık verilmeyecek. Yabancı yatırımcıların yurttaşlık başvurusu yapabilmesi için somut kriterler hazırlanacak. Ülkede çalışma izniyle bulunanlardan 6 yılı tamamlayan vatandaşlar daimi ikamet izni yani beyaz kimlik kartı alabilecek.