Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin(DAÜ) ev sahipliğinde Salamis Bay Conti Resort Hotel’de bugün başlayan Uluslararası Türk Dünyası Yerel Yönetimler Sempozyumu’nun konuşmacılarından biri olan Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, belediyelerin sürekli artan ihtiyaçlara ayak uydurması gerektiğini kaydederek, “her 4 yılda bir yönetim değiştiğinde hizmetlerin aksatılmaması için belediyeler kurumsallaşmalıdır” dedi.

“Yerel Yönetimlerin Sorunları” başlığı altında 2 gün sürecek sempozyumun açılışında Sempozyum Düzenleme Komitesi adına konuşan İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz İşçioğlu da konuşarak, yerel yönetimlerin sorunlarının ele alındığı sempozyumun Türkiye’de 5 kez gerçekleştirildiğini ve en son 2011 yılında yapıldığını belirtti. İşçioğlu, sempozyumda yerel yönetimlerin bir çok sorununun ele alınacağını kaydetti.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, geniş kapsamalı olarak yapılacak sempozyuma katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayarak, sempozyumun Gazimağusa bölgesinde yapılmasının da kendileri için mutluluk verici olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerde ihtiyaçların çeşitlenerek arttığını ifade eden Arter, 2 günlük sürede diğer ülkeler ile KKTC’nin farkılıklarının tartışılacağını, tartışmalardan çıkacak sonuçların uygulamaya yansımanını beklediğini söyledi.

Yerel yönetimlerin en büyük sorununun mali sıkıntılar olduğunu kaydeden Arter,  belediye yönetimlerinin 4 yıllığına göreve gelmesine karşın bütçelerin bir yıllık yapılmasının da sıkıntı oluşturduğunu belirtti. Arter, seçimle 4 yıl görev başına gelen belediye başkanlarının yapılacak projeler için uzun vadeli planlar yapma ihtiyacı olduğunu, bütçe planlamasının da daha uzun vadeli yapılması gerektiğini söyledi.

“Sıkıtının en büyüğü belediyelerin kurumsallaşamamasıdır” diyen Arter, kurumsal bir yapının teknik olarak yoluna devam etmesi, yöneticilerin değişmesinin hizmetleri aksatmaması gerektiğini vurguladı.  Şehirlerin ihtiyaçları çeşitlenerek artarken, yerel yönetimlerin buna ayak uydurmasının çok önemli olduğunu, merkezi yönetim ile yerel yönetimler arsındaki ilişkilerin önemli olduğunu ifade eden Arter, yerel yönetimlerin özerk olması gerektiğini, merkezi yönetimle ortak çalışma yapılarak görev ve yetki alanlarının net olarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti.