Eniz Orakcıoğlu

Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, Yeni Bakış’a patateste yaşanan fiyat artışının nedenlerini açıkladı. Bicen, üretici, tüccar ve manav fiyatlara arasındaki farklara da dikkat çekerek,   hal yasasının bir an önce geçmesinin önemine dikkat çekti.

“Hasat yapılamamasın fiyatları artırdı”

Mehmet Bicen, önlem alınmazsa patates fiyatlarının yükseleceğini daha önce yaptığı açıklamalarda dile getirdiğini vurgulayarak, “Geçen yıl üretici patatesini satamadığı  ve teşvik ile desteklerin geç ödenmesinden dolayı,  patates üretimi daha az yapıldı ve sebeple de fiyatlar bu şekilde arttı. Patates üretiminin az olmasının bir diğer sebebi de geçtiğimiz yılın kurak olmasından kaynaklanmaktadır. Fiyatların bu derece yükselmesinin bir diğer sebebi ise son günlerde oluşan yoğun yağışlardan dolayı hasat yapılamamasıdır. Yağmurlar durur durmaz hasatlara başlayacağız ve fiyatlar az da olsa normale dönecek, ama çok da ucuzlayacağını ön görmüyorum” şeklinde konuştu.

“Market ve manav satışı 3 buçuk – 4 TL arası”

Patatesin şuan ki toptan fiyatının 2 buçuk ve 3 TL arasında değiştiğini belirten Bicen, “Patatesin Market manav reyonundaki fiyatı ise 3 buçuk, 4 TL civarında satılmaktadır. Geçtiğimiz yıl patatesin toptan fiyatı 0,40 kuruş ile 0,50 kuruş arasında değişmekteydi, market ve manav reyonunda ise 1 ile 1 buçuk TL civarında fiyatla satışa sunulmaktaydı. Burada tüccarın ve marketlerin satış fiyatlarının kontrol edilememesinden dolayı üretici ve tüketici arasında büyük uçurumlar meydana gelmektedir.  Bu noktada da Hal yasası çok büyük önem arz etmektedir ve biran önce yürürlüğe konması şarttır.  Hal yasası ile birlikte gerek üreticinin, gerek tüccarın gerekse market fiyatlarının denetlenmesi gerekmektedir” dedi.

“Üretici ilaçlamalarını yapmalı”

Bicen, Yağışlardan dolayı hasat edilemeyen patatesler için tedbir almaları gerektiğini söyleyerek, “Gerekli olan ot mücadelesi ilacını atmaları ve mantar için ilaçlar kullanmaları şarttır. Toprak altında uzun süre nem ve çamurun içerisinde kalacak olan patateslerin erimemesi için bu önlemler alınmalıdır”  diye konuştu.

“Fiyatlar yüksek seyreder”

Bicen, sözlerine şu şekilde devam etti; “Patateste yeşil hat üzerinden Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs üzerinden de Avrupa ülkelerine talep olduğu müddetçe yapılmaktadır. Bu pazarda da bizler için önemli olan fiyatların tutmasıdır. Güneyde ise bu yıl patates fiyatların yüksek olması, hasatta başladığımız zaman Güney Kıbrıs’ın bizden bir miktar patates çekeceği anlamı taşımaktadır.  Dolayısıyla Patates fiyatlarının bu sene yüksek seyretmesi söz konusudur.”          

“Türkiye pazarı beklentilerin dışındadır”

Türkiye pazarının bu yıl beklentilerin dışında olacağını belirten Bicen, “Türkiye bu yıl patateste rekor derecede üretim yaptığından dolayı KKTC’den talep azalmıştır. Olan az miktarda talebin sebebi de Kıbrıs patatesinin farklılığı ve bir marka oluşundan kaynaklanıyor. Türkiye’de bu yıl üretim fazlalığından dolayı fiyatta düşüktür, yine de bizim patates markalaştığı için fiyat ne olursa olsun az da olsa talep vardır” dedi.

“Maliyetler yükseldi”

Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanının köyü ziyaret ettiğini söyleyen Bicen, “Başlıca sorunlarımızı Bakana da anlattık. Biz patates üreticileri pahalı üretim yapmaktayız. Girdi maliyetlerimiz çok yükseklerde seyretmektedir. Kaldı ki dövizin yükselmesinden dolayı maliyetlerimiz daha da yükselmiştir. Akaryakıta ve elektriğe gelen zamlarda maliyetlerimizi her geçen gün katlamaktadır. Bakana, üretim alanlarının akaryakıta ve Elektriğe gelen zamlardan etkilenmemesi için hükümettin tedbir alması gerektiğini de ilettik. Dolayısıyla bugün tarımla uğraşanlar tarım ürünlerini çok pahalıya üretir pozisyona geldiğini anlattık. Bakan bizlere çalışmaları olduğunu söyledi.  Dolayısıyla ticaretin ve tarımın devamı adına gerekli tedbirleri alırlar diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.