Yeşil Barış Hareketi, Lefkoşa Dereboyu’nda dün asırlık çam ağacının inşaat için kesildiğini belirterek, “Bu makamların duyarsızlığının boyutlarını göstermesi bakımından çok düşündürücü ve ürkütücüdür” dedi.

Ersun Aytaç, Hareket adına yaptığı yazılı açıklamada, “Lefkoşa'nın göbeğinde yaşanan ağaç kıyımı ağaçları koruması gereken makamların duyarsızlığının boyutlarını göstermesi bakımından çok düşündürücü ve ürkütücüdür” dedi.

“KKTC’deki en büyük zafiyet ağaçların yaşama hakkını düzenleyen yasaların olmaması” diyen Aytaç, koruma altına alınan ağaçların kesilmesinin engellenebileceğini belirtti.

“Şu anda ağaçları kurtaracak hiçbir dayanağımız yok!” diyen Aytaç, zeytin, harnup, ceviz, narenciye gibi meyve ağaçlarının Tarım Dairesi, orman ağaçlarının da Orman Dairesi’nden alınan izinle kesilebildiğini, bu izinlerin de sürekli verildiğini savundu.  Aytaç, “İnşaatlar için bugüne kadar yapılan kesim talepleri Orman Dairesi’nden hiç geri çevrilmedi” dedi.

Kaçak kesimlerin bir türlü önlenemediğini ileri süren Aytaç, kaçak ağaç kesiminin cezasının yetersiz ve caydırıcılıktan uzak olduğunu, denetimlerin de sevgisizlik nedeni ile yeterli ciddiyette yapılmadığını savundu.