Yeşil Barış Hareketi, pazar günü başlayacak avın cinayet olduğu görüşünü belirterek, doğayı sevdiğini iddia eden avcıları ava gitmemeye çağırdı.

Yeşil Barış Hareketi’nden yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun av açma kararı “büyük bir duyarsızlık” olarak nitelendi.

Av kararıyla dünyayı saran küresel ısınmanın yakıcı etkileri sonucu ortaya çıkan kuraklık nedeni ile yorgun düşen doğaya ve doğal yaşama bir kez daha ölümcül bir darbe vurulmasına çanak tutulmuş olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bakanlar Kurulu’nun, bilimsel verilerden uzak, kendini doğaüstü kararlar alabilecek yetkide görmesi ibret vericidir. Bu avı açmak cinayettir. Size, hiç vermediğimiz ve hiçbir zaman vermeyeceğimiz, doğayı ve doğal yaşamı yok etme hakkını nereden buluyorsunuz?

Milli Park ve/veya AB projeleri kapsamında ‘Natura 2000’ çalışmalarının yapıldığı koruma alanlarının dahi, avlanmaya açılması da başka bir tutarsızlıktır. Ekosistemimizi temelden sarsacak niteliğe ve boyutlara varan avcılık doğal yaşam yıkımı biçiminde gerçekleşmektedir.

Ülkemizde kuraklığın etkilerinin, bizim yaptığımız hatalar yüzünden, dünyadaki diğer ülkelerden en önce ve en etkili bir biçimde yansıdığını hep birlikte yaşayarak görmekteyiz. Bütün veriler olumsuzdur, ancak buna rağmen av açılmıştır. Doğayı sevdiğini iddia eden avcıları, bu koşullarda ava gitmemeye çağırıyoruz.”

Av kararıyla ilgili başka eleştirilerin de yer aldığı açıklamada, kararın kabul edilemez olduğu ifade edildi; “Kuraklık yüzünden açlıktan, gücünü toplama fırsatı bulamamış, susuzluktan kırılarak yaşam kavgasına yenik düşmek üzere olan, doğada son kalan kuşların ve hayvanların ‘keyif için’ öldürülmesi çağ dışı bir davranıştır” görüşü ifade edildi.

“BAKANLAR KURULU BİR KEZ DAHA DÜŞÜNSÜN”

“Devlet, avcı ve avcılıkla olan sağlıksız ilişkiden bir an önce kurtulması, akılcı kararlar üreterek, ivedilikle ülke gerçeklerine uygun, doğaya saygılı, uzun vadeli, sürdürülebilir bir politika geliştirmesi” istenen Yeşil Barış Hareketi açıklamasında, “Bakanlar Kurulu’nu bir kez daha düşünmeye, tüm ülkenin geleceği konusunda dikkatli olmaya, daha fazla yıkıma neden olmadan, yapılan hatadan dönerek av kararını durdurmaya, dünyadaki uygar ülkelerce uygulanan çağdaş yöntemleri kullanmaya çağırıyoruz” denildi.