Yeşil Barış Hareketi, Kalkanlı’da özel koruma alanı içerisinde asırlık zeytin ağaçlarının bir kısmının yanması üzerine, ilgilileri, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen yerlerin dünya standartlarında korunması için önlem almaya çağırdı.

Yeşil Barış Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, Kalkanlı’da Anıt Zeytin Ağaçları adı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen alan içerisindeki asırlık zeytin ağaçlarının bir kısmının sigara izmaritinin neden olduğu bir yangından dolayı yandığına işaret edilerek, “Bu olay bir alanın Koruma Alanı ilan edilmekle korunmuş olmayacağını bir kez daha gözler önüne sermiştir” denildi.

Kalkanlı’da, 2 bin  zeytin ağacının dikili olduğu alanda 800 yaşında ağaçların da bulunduğu,  en az 400 tanesinin 500 yaş ve üzerinde olduğu kaydedildi. Bölgedeki ilk zeytin ağacının 1200’lü yıllarda Lüzinyanlar tarafından dikildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Sözde koruma altındaki ağaçlar kendini bilmez bir kişinin attığı sigara yüzünden cayır cayır yanmaktan, duyarsızlığımızın gazabına uğramaktan kurtulamamıştır” ifadesi kullanıldı.

Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen bölgelerdeki olumsuzlukların ilk kez yaşanmadığı kaydedilen açıklamada, “Yıllardır birçok koruma alanı ihmal yüzünden ve gerekli önlemler alınmadığı için heba olmuş, birçok saldırılar altında büyük zararlar görmüştür. Bu olay bir alanın Koruma Alanı ilan edilmekle korunmuş olmayacağını bir kez daha gözler önüne sermiştir. İlgilileri, bu doğrultuda önlemler almaya ve koruma alanlarının dünya standartlarında korunmasını sağlamaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.