Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, her yıl bir temanın işlendiği "Dünya Su Günü"nde bu yıl “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma” temasının belirlendiğini hatırlatarak, suyun insan hayatının en temel ihtiyaçlarından biri ve insanlığın en önemli ortak değeri olduğunu kaydetti.

Sahir, “Gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için hangi alanda olursa olsun doğal kaynakları bilinçli kullanmak; doğayla uyumlu, onun taşıma kapasitesini aşmadan yaşamayı öğrenmek ve öğretmek, israftan kaçınmak tüm bireylerin ortak ödevi olmalıdır” dedi.

Doğan Sahir, “22 Mart Su Günü” mesajında, gıda ve enerji güvenliği ile insan ve çevre sağlığını etkileyen, dünyada milyarlarca insanın geçimini şekillendiren suyun, sosyal refah, büyüme ve iyileştirmelerle kalkınmanın temelini oluşturduğunu belirtti.

Sahir, Dünya Su Günü’nün, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, “doğru yönde ilerleyebilmek ve kalkınmamızın sürdürülebilir olmasını istiyorsak, kararlarımızı ve planlarımızı ‘bütünleşik su kaynakları yönetimi’ ilkeleri doğrultusunda almalı ve uygulamalıyız” dedi.

Hedefler koyarak kentsel yerleşimlerden kaynaklanan atık suların uzaklaştırılmasında Kara Kökenli Kirleticilere Karşı Korunma protokolüne uyum sağlanması gerektiğini de belirten Sahir, tüm insanlar için sağlıklı içme suyuna erişim olmadan, hijyen ve su-atıksu altyapısında önemli ilerlemeler gerçekleşmeden ve prodüktif amaçlarla suya erişim sağlanmadan sürdürülebilir kalkınmaya ulaşılamayacağı gerçeğinin unutulmaması gerektiği söyledi.

Sahir, şöyle devam etti:
“Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için doğal kaynakların yönetiminin de sürdürülebilir ve bütünleşik bir temele oturtulması gerekmektedir. Su kirliliğinin önlenmesi ve ekosistemlerin korunması için evsel ve endüstriyel atıksu arıtma teknolojilerinin geliştirilmesi de olmazsa olmazlar arasındadır”