Sefa Karahan

Müzakerelerin tekrar başlamasıyla filizlenen çözüm umutlarına Kıbrıslı iki lider dün 90 dakikalık gezintiyle omuz verdi. Akıncı ve Anastasiadis kuzeyde kahve; güneyde zivaniya içti. Ledras’ta zeytin dallarıyla yüründü.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaiadis, Yeşil Hat’ın ayırdığı Lefkoşa’da iki kesimde 45’er dakika Çarşıyı gezdi, kahve ve Kıbrıs’a özgü zivaniya içkisi içti. Ada’da heyecan yaratan buluşmada ilk önce Anastasiadis, Lokmacı sınır kapısından yürüyerek KKTC’ye geçti. 

Akıncı, Anastasiadis’i kapıda karşıladı ve birlikte Arasta çarşısında yürüyüşe geçildi. 

‘Barış Şimdi’ sloganları

Liderlerin yürüyüşü sırasında, hem Türkçe hem de Yunanca ‘barış hemen şimdi’ sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında Akıncı’ya kırmızı Anastasiadis’e de beyaz karanfil verildi. İki lider, bazı esnaf ile sohbet etti. Lefkoşa’daki Büyük Han’a geçen liderler burada 45 dakika sohbet etti, Türk kahvesi içti. Liderlere müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis de eşlik etti. Anastasiadis, daha önce 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile buluşmak için KKTC’ye geçmişti. Ancak Rum liderin, çarşı gezisi Ada’da bir ilki oluşturdu.

fft16_mf5667432.jpeg

Milliyet’in öğrendiğine göre, Akıncı ve Anastasiadis, sohbet sırasında “Halkın pozitif enerjisinden mutlaka yararlanmalıyız. Barışı bulmalıyız. Toplumlardaki beklentiyi boşa çıkarmayalım” dedi. 

İkramiye çıkmadı

Büyük Han’da sadece kahve içen liderlere, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun lokantasından getirilen özel ekmek kadayıfları da ikram edildi. 

Nikos Anastasiadis, 48 yaşına giren Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’ye bir jest yaptı ve doğum gününü kutladı. Rum lider, Nami’ye barışı simgeleyen yaprak motifli bir tabak şeklinde plaket hediye etti.

Liderler burada yaptıkları sohbetin ardından yürüyerek Güney Kıbrıs’taki Ledras caddesine geçti. Ledras cadddesinde ellerinde zeytin dalları tutan liderler, Phaneromeni Kilisesi’nin bulunduğu bölgede bir kafeye oturdu. Liderlere bir piyangocu kazı kazan verdi. Kıbrıs haritası şeklindeki kazı kazanı kazıyan liderlere, ikramiye çıkmadı. 

Bir şişe zivaniya bitti

Liderler burada Kıbrıs’a özgü zivaniya içti. İki liderin bir şişe zivaniyayı bitirdiği görüldü. Akıncı ve Anastasiadis sonra tekrar birlikte Lokmacı sınır kapısına yürüdü. Akıncı’yı uğurlayan Anastasiadis ‘Kıbrıs sorununa en erken zamanda çözüm bulmak için çalışacaklarını’ belirterek, ‘iki toplumun geçmişinde çatışmalar görülebildiğini ancak her iki toplumun geleceği için çözümün olması gerektiğini’ kaydetti. 

Karşılıklı ziyaretleri ‘tarihi olarak’ nitelendiren Akıncı da, “Bir daha hayal kırıklığı yaşamak istemiyoruz” dedi. ‘Yeme içmede Türk ve Rumların iyi olduğunu ancak müzakere ve iş yapmaya gelince yeme içmedeki başarı kadar başarılı olunmadığını’ belirten KKTC lideri, ‘bunu tersine çevirmek gerektiğini’ söyledi.

fft16_mf5667431.jpeg

BİR ANADAN DOĞDUK BİZ

Elindeki saz ile Türkçe ve Yunanca şarkı söyleyen Kıbrıslı Türk aşık Emir Gül, liderlere “Çözüm için acele edin” dedi. Emir Gül, liderlere şöyle seslendi;

Bir tek yürek olmuşuz 
Ermenisi, Marunisi
Türk’ü Rum’u hep eşit 
Bir anadan doğduk ya biz
Düşman değil kardeşiz
 
Vatanı sevmek ve mutlu 
Olmak için varsınız
Sen de ben de kardeşiz
Çok büyük dertler çektik
Çözüm yoksa, durum felaket

Kaynak: Milliyet