Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, bu yüzyılda hala emek sömürüsü yapılarak, açıkça insan ticareti yapıldığını söyledi. Başel, “Dünyada milyonlarca insan köle gibi çalıştırılıyor” dedi. Başel, iş güvenliği yasalarının uygulanmasının daha sık yapılan denetimlerle kontrol altına alınmasının şart olduğunu söyledi.

Haluk DOĞANDOR

Ülkemize 3’üncü Dünya ülkelerinden inşaatlarda çalıştırılmak için getirilen ve insanlık dışı koşullarda yaşamaya mahkûm edilen 28 inşaat işçisinin durumu mercek altına alındı. Gazetemizde dün yayınlanan “Bu nasıl bir insanlık?” başlıklı haberde işçilerin yaşam koşullarını fotoğraflarda gören yetkililer, Vipera&Omağ İnşaat Şirketi hakkında inceleme başlattı.

O rezilliği yapan gazeteci sen misin?

Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan inşaatlarda çalışmak üzere getirdikleri işçilere sadece 200 Euro veren ve o işçileri inanılmaz kötü koşullarda barındıran şirketle görüşmek için telefon açan muhabirimize şirket yetkilisi Şaziye Omağ telefonda; “ O rezilliği yapan gazeteci sen misin?” dedi. İnsanlık dışı koşullarda yaşam sunan şirketin yetkilisinin, suçunu hafifletmeye çalışacağı yerde, “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” sözüne uygun, haberi ortaya çıkaran muhabire olan bu saldırgan tavrı yadırgandı.

Temel Sağlık Hizmetleri olayı inceliyor

Haberinin kamuoyuna duyurulmasının ardından vatandaşlar gazetemizi arayarak, hükümetin ve ilgili bakanlığın bu olaya sessiz kalmamasını istedi. Ülkelerinden binlerce kilometre uzakta, ailelerine para göndermek için zor koşullara dayanan ancak sadece 200 Euro (566 TL) ücret ödenen bu insanların, maruz kaldığı insanlık dışı yaşamın düzeltilmesi için Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin de ( dün akşam) haberimizin yayına hazırlandığı saatlerde işçilerin kaldığı yere inceleme yapmaya gideceği öğrenildi. Yapılacak incelemeden sonra da Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli’nin, bugün gazetemize bir açıklama yapacağı ifade edildi.

Güvenlik önlemi yok

Vipera&Omağ İnşaat Şirketi’nin sadece işçilerin kötü yaşam koşullarından değil,  inşaatlarında da gerekli güvenlik önlemlerini almadığı çekilen fotoğraflardan ortaya çıktı. Lefkoşa Marmara bölgesinde Şht. Ahmet Abdullah Sokak’ta devam eden inşaatlarında çalışan bu işçilerin başlarında kask ve güvenlik önlemi olmadığı görüldü. Bölgede oturan vatandaşlardan alınan bilgide, işçilerin düşme tehlikesi olan inşaatta herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığı şeklinde oldu.

Barış Başel insan haklarını hatırlattı

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel’in gazetemizde yayınlanan haber sonrası yaptığı açıklama, bu yüzyılda modern köleliğin hala geçerli olduğu yönünde oldu. Barış Başel, dünyada her bireyin insan hakları bakımından bazı haklara sahip olduğu ve insanca bir yaşam hak ettiği gerçeğini hatırlattı. Bu yüzyılda hala emek sömürüsü yapılarak, açıkça insan ticareti yapıldığına değinen Başel, “Dünyada milyonlarca insan köle gibi çalıştırılıyor” dedi.

İnsan onuruna yakışır bir ortam

Birçok şirket sahibinin devlete 1620 Euro teminat yatırdığı için işçilere adeta psikolojik baskı uyguladığına tanık olduğunu söyleyen Başel, artık bunlara bir son verilmesi gerektiğine dikkat çekti. İş güvenliği yasalarının daha sık yapılan denetimlerle kontrol altına alınmasının şart olduğunu belirten Başel, çalışma ve yaşam koşullarının da insanca, insan onuruna yakışır durumda olmasının medeniyetin bir ölçüsü olduğunun kanıtıdır diye ifade etti.