Melin Dobran - Özge Kizir

Asgari ücretin 1560 liradan, 1675 liraya yükseltilmesi, vatandaşın yüzünü güldürmedi. Asgari ücret ile geçinenler, 115 liralık artışın çok az olduğunu söyledi. Elektriğe, cep telefonuna ve devlet harçlarına yapılan zamlardan sonra iyice geçinemez durumda olduğunu belirten vatandaşlardan bazıları, yurt dışına göç etmeyi düşündüğünü ifade etti. Konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız bazı çalışanlar, aylık masraflarının asgari ücretin üzerinde olduğunu belirtti. Çocuklu aileler ise, geçim masrafının yanında, okul masraflarına da yetişemediğinden yakındı. Asgari ücrete yapılan artışı, devletin vergi yolu ile aldığını ileri süren vatandaşlar, bu durumun kendilerini zora soktuğunu söyledi.

Vatandaş ne dedi?

Ziver Çetin

“Aldığımız asgari ücret ile masraflarımızı zaten karşılayamıyorduk. 115 lira artış yapılması bizi yine kurtarmıyor. Zaten 600 lira ev kirası veriyorum. Elektrik, su, geçim derken elimde para kalmıyor. Birikim yapamıyorum. Yine de idare etmeye çalışıyorum. Bu artış kesinlikle yeterli değil. Bekâr olduğum için kendi masraflarımı ancak karşılayabiliyorum. Eğer bu maaşla geçinemezsem yurt dışına gitmeyi düşünüyorum.”

Bülent Can Alan

“Oturduğum ev, kendi evim olduğu için kira derdim yok. Bazı arkadaşlarım var, onları görüyorum geçinemiyorlar. Çocuklu bir aile için bu artış çok az, komik bir rakam. Zaten 1560 liranın yarısı elektrik, telefon ve suya gidiyor. Ben bekâr olduğum için rahatlıkla geçinebiliyorum.”

Halit Işık

“Aldığımız asgari ücret ile geçinemiyoruz. Benim iki tane çocuğum var. Kirada oturuyoruz. Elektrik, su, çocukların okul masrafı, yol parası derken, kıt kanaat geçiniyoruz. Halimiz perişan. Zaten 1 ekmek 1.25 Lira. Şekerdi, yiyecekti, çocukların okul üniformasıydı derken birikim yapamıyoruz. Eşim de asgari ücretle çalışıyor. Yine de yetmiyor. Bu gidişle yurt dışına gideceğiz.”

Bedirhan Göktürk

“Yeni asgari ücret bize bir katkı sağlamadı, devlet vergi yoluyla bunu elimizden alıyor, bizi daha çok zarara sokuyor. Evli olmadığım halde aldığım ücret bana yetmiyor. Asgari ücretin 2 bin olması durumunda geçim telaşı derdinden kurtulabilirim.”

Halil Çetin

“%10 zam olsa bile geçimimi karşılamıyor. Boşandım ve 1 tane kız çocuğum var. Aylık harcamam asgari ücretin 2 katı. Masraflarım aldığım maaşı aşıyor. Vergilerin zamlanması bize fayda sağlamıyor. Aksine bizi daha da zor duruma sokuyor. Asgari ücretle çalışan bir insan aile desteği almadan geçinemez.”