Melin Dobran

Yükseköğretime Geçiş  Sınavı (YGS), Türkiye ile eş zamanlı olarak KKTC’de de Lefkoşa’daki sınav merkezlerinde dün yapıldı. Tek oturumda 160 dakika süren sınava toplam 2 milyon 178 bin 363 aday başvururken; başvuru yapan KKTC uyrukluların sayısı 1491 oldu. KKTC uyruklu adaylardan 1408’i KKTC’de 83’ü ise yurt dışında sınava girmek için kayıt yaptırdı. Adaylara, 160 soru için 160 dakika süre verilirken, YGS'deki soruların tamamı, ÖSYM'nin internet sitesinden 2 gün içinde kamuoyunun bilgisine sunulacak. Sınavların yapıldığı okulların önünde, aileler heyecanla çocukların sınavdan çıkmasını bekledi. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçeden 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden ise 13 soru yöneltildi.

Veliler ne dedi?

Melek İspiroğlu: Benim çocuğum sınava ikinci dönem çalışmaya başladı. Siyasi bilimler bölümünde okumak istiyor. Sınava girmeden önce heyecanlıydı. Kazanır diye düşünüyorum ama hayırlısı ne ise Allah onu nasip etsin.

Turgut Koroğlu: Geçtiğimiz ekim ayından beridir çocuğum bu sınava hazırlanıyor. Biz de heyecan vardı ama çocukta daha fazla vardı. Hayatında ilk kez ciddi bir sınava girdi. Hedefi barajı geçmektir. Kendine göre hedefleri de var. Biz de saygı duymak düşer. Şimdi subay olmayı düşünüyor.”

Yavuz Mutlu: Yaklaşık iki yıldan beridir çocuğum bu sınava hazırlanıyor. Çocukta biraz heyecan vardı. Barajı geçer diye düşünüyorum. İlk hedefi petrol, gaz veya kimya mühendisi olmak. Hayırlısı olsun, herkesin geçmesini istiyoruz.

Nadir Çelik: Çocuğum bir süre dershaneye gitti. Yaklaşık 1 yıldan beridir sınava hazırlanıyor. Sınavı iyi gitti. Bizde de onda da heyecan vardı. Eğer barajı geçerse kamu yönetimi bölümünü okumayı düşünüyor.