TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Yenierenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı, 22 milyon 500 bin TL borcu bulunan belediyede yaşanan sorunu “boyumuzu aştı” diyerek tanımladı ve çözmek için çabalarının sürdüğünü söyledi.

"BELEDİYE HİZMET VERMİYOR"

Yenierenköy Belediyesi’nin şu anda hizmet veremez durumda olduğunu ve çalışanların bir aydır işbaşı yapmadığını kaydeden Yıkıcı, geçen yıl göreve geldiğinde belediyenin borçlanma limitlerinin dolduğunu gördüğünü, kendi ayakları üzerinde duramayan, ultra borçları olan bir belediye devraldığını anlattı.

Mesut Yıkıcı, bugüne kadar kendi imkanlarıyla yapabileceklerini yaptığını ancak bugünden sonra boylarını aşan mali sorunlar olduğunu kaydederek bundan en büyük zararı da çalışanların gördüğünü vurguladı.

Dün bazı çalışanların TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne gitmek üzere yürüyüş başlattığını; bugün yürüyüşe kendisinin ve İskele, Mehmetçik, Büyükkonuk Belediye başkanları ve çalışanlarının da destek verdiğini anlatan Yıkıcı, öğle saatlerinde ise çalışanlardan oluşan bir heyetin, Büyükelçi Derya Kanbay’ın gönderdiği araçla Lefkoşa’ya gelerek Büyükelçi Kanbay’la görüştüğünü bildirdi.

Yıkıcı, görüşmeyle ilgili edindiği bilgiye göre, Büyükelçi’nin sorunun çözümü için destek beyan ettiğini söyledi.

Mesut Yıkıcı, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’un sunduğu kurtarma paketiyle ilgili soruya karşılık, pakette yer alan maaş kesintisi oranının çalışanlar ve sendikaları tarafından uygun görülmediğini, BES’in de bu nedenle grev kararı aldığını kaydetti.

Yıkıcı, Yenierenköy Belediyesi’nin 5’i geçici 122 personeli ve 22 milyon 500 bin TL borcu bulunduğunu da ifade etti.

Yıkıcı, Meclis’ten geçtiğimiz haftalarda geçen belediyelerle ilgili yasa konusundaki soru üzerine, çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarını garanti altına alan bu yasanın geçmesinden memnun olduklarını, ancak şu anda çalışanların önceliğinin maaş almak olduğunu söyledi.

Mesut Yıkıcı, göreve geldiğinde gelir artışı ve döner sermaye dönüşünü sağlayacak bazı tedbirler alarak bugüne kadar gelebildiklerini ancak belediyenin borçlanma limitinin geçen şubat ayında dolmasıyla sorunun boylarını aştığını yineledi.

ARPALIKLI: "MAAŞ KESİNTİSİNE KARŞIYIZ"

Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının örgütlü olduğu Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Ulus Arpalıklı da TAK muhabirinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı kurtarma paketine karşı olduklarını söyledi.

Personel azaltımı ve yüzde 5 ile 25 arasında maaş kesintisinden oluşan kurtarma paketini kabul etmeyeceklerini belirten Arpalıklı, belediyenin bugünkü durumundan çalışanların sorumlu olmadığını kaydetti ve "Belediye çalışanların sırtından mı kurtarılacak?" diye sordu.

Arpalıklı, bugün bazı Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının TC Lefkoşa Büyükelçiliği'ne yönelik yürüyüşü konusunda ise "Elçilik taraf ve muhatap değildir, muhatabımız hükümettir, bu yürüyüş 5-6 kişinin ferdi hareketidir" dedi ve yürüyüşle ilgileri olmadığını söyledi.

BES Başkanı Arpalıklı, 12 köyün bağlı olduğu Yenierenköy Belediyesi'nde cuma günü süresiz greve gideceklerini de hatırlatarak, grevle yasa gereği yetkilerin sendikaya geçeceğini, cenaze hizmeti dışındaki hizmetlerin tamamen duracağını açıkladı.

Arpalıklı, şu anda su ve benzin istasyonu hizmetlerinin sürdüğünü de belirtti.

İSKELE BELEDİYESİ’NDEN DESETK

Öte yandan İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarına destek belirttiğini açıkladı.

İskele Belediyesi Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İskele Belediye Başkanı Sadıkoğlu ve bazı çalışanlar, yaklaşık 3 aydır maaşlarını alamayan, ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta yatırımları yapılamayan Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının yürüyüşüne katıldı.

Yürüyüşteki Yenierenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı ve çalışanlar, Larnaka bulvarında İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu başkanlığındaki çalışanlar tarafından karşılandı.

SADIKOĞLU: “HAKLI YÜRÜYÜŞE SONUNA KADAR DESTEĞİZ”

Çalışanlarla bir araya gelen İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, konuşmasında, yaklaşık 3 aydır ödenmeyen Yenierenköy Belediyesi personelinin durumunun herkesin yüreğini acıttığını kaydetti.

“KKTC halkı olarak bizler birçok konuya duyarlıyız fakat nedense İskele ve ilçelerinde yaşananlara hep duyarsız kalınıyor, göz ardı ediliyor. Aylardır ödenmeyen bu çalışanlarımızdan kimsenin haberi yok mu? Mutlaka vardır. Bizler İskele Belediyesi olarak, bu çalışanlarımıza sonuna kadar desteğiz” diyen Sadıkoğlu, hükümetin ilgisi konusunda endişeleri olduğunu söyledi.

Sadıkoğlu, Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının çözümün İçişleri Bakanlığı’nca sağlanacağına inanmadıkları için Türkiye Büyükelçiliği’ne yürüdüklerini belirten Sadıkoğlu, Büyükelçi Derya Kanbay’a araç göndererek 7 kişiyi aldırdığı ve görüştüğü için teşekkür etti.

Yenierenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı’nın da destek veren belediye başkanlarına ve Büyükelçi’ye teşekkür ettiği belirtildi.