Geçen ay İstanbul'da kaçak yapılan içkiden 20'ye yakın kişinin hayatını kaybetmesinin ardından geçen günlerde İzmir'de yeni ölümlerin olması, gözleri yeniden kayıt dışı içki üretimine çevirdi. İçki tüketiminin arttığı yılbaşının yaklaşması üzerine sektör temsilcileri halkı uyardı.

İzmir Ticaret Odası Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Meslek Grubu Meclis Üyesi Bedri Artut, kaçak olarak yapılan içkiden ölümlerin devam ettiğine dikkat çekerek, bu konudaki mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. Kaçak içki üreticilerine ölümlere neden oldukları için en ağır ceza verilmesinin yerinde olacağını dile getiren Artut, devlet yetkililerinin kaçak içki imalatçılarına göz açtırmamasını istedi. Artut, kaçak içki konusunda vatandaşlara da tavsiyelerde bulundu.

"YILBAŞINDA YENİ ÖLÜMLER OLABİLİR"

Kaçak içki ile mücadelenin emniyetin birinci gündem maddesi olmasını istediklerini, sürekli ölümlerin olduğunu anlatan Artut, "Ne yazık ki insan hayatı ile kumar oynuyorlar. Kaçak içkiden ölümler önümüzdeki günlerde daha da artabilir. İçki tüketiminin arttığı yılbaşında tehlike daha da büyüyor. Bu günlerde devletimiz kaçak içki üretimini en büyük sorun olarak görüp üzerine gitmeli. Eğer tedbir alınmazsa yılbaşından sonra ne yazık ki yeni ölümler olabilir. Ölümler olduğunda konu gündeme geliyor, sonra unutuluyor. Böyle olmamalı. Bu konuda sürekli dikkatli olunmalı ve mücadele edilmeli" diye konuştu.

"1 LİTRE RAKININ 50 TL'Sİ VERGİ"

Alkollü içki üzerine konan yüksek vergi yüzünden kaçak üretimin cazip haline geldiğini, geçen yıllarda da birçok vatandaşın bu yüzden hayatını kaybettiğini savunan Artut, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin her yerinde su damacalarında litresi 25-30 liraya içeriğinde ne olduğu ve nasıl yapıldığı bilinmeyen rakı satışı yapılıyor. Bu yüzden hem vatandaşlarımız hayatını kaybediyor hem de devletimiz milyarlarca lira vergi kaybına uğruyor. 1 litre rakıda 50 liralık özel tüketim vergisi (ÖTV) alınıyor. Kaçak içkinin en büyük sebebi vergi oranlarının yüksekliği. Öncelikle içkideki bu yüksek ÖTV oranları düşürülmelidir."

"KEYFİN PAZARLIĞI OLMAZ"

Kaçak içki üretiminin bu sistemde ne yazık ki teşvik edildiğini, devletin de denetim konusunda yetersiz kalmasının bu sonuçlara yol açtığını anlatan Artut, şunları söyledi: "Bu konuda en büyük görev devletimize düşüyor. İyi bir denetim sistemi kurulmalı. Yıllar önce bandrol uygulamasına geçildi ama bu çözüm olmadı. Vatandaşlarımızın da bu konuda sorumluluğu var. Keyfin pazarlığı olmaz. Hayatla kumar oynanmaz. Kaçak içkilere rağbet etmesinler. Evlerinde içki yapmasınlar. İçki yapımı göründüğü gibi kolay değil. Vatandaşlarımız içki şişesini kendileri açmadan hiçbir yerde içki tüketmesin. Yoksa hayatımızın pamuk ipliğine bağlı olduğu bu ülkede daha çok acı yaşarız."

VATANDAŞLARA TAVSİYELER

Artut, kaçak içki konusunda vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: "Şişenin üzerindeki etiket kontrol edilmeli, Tarım Bakanlığının izni aranmalı. Kapak üzerinde, GİP ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) logoları taşıyan bandrol bulunmalı. Bandrol, yırtık, yıpranmış olmamalı. Şişe hareket ettirildiğinde bandroldeki renk dönüşümü görülebilmeli. Şişenin daha önce açılıp açılmadığının mutlaka kontrol edilmeli. Şişede bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik olmamalı."