Meclis'te partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'ya tazminat ödenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Yıldırım, "Rusya'ya sadece üzüntülerimizi bildirdik, acılarını paylaştık. Öldürülen pilotun sorumlusu addedilen kişi hakkında da gerekli hukuki çalışmalar sürdürülüyor" diye konuştu.

Pazartesi günü TRT canlı yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntümüzü belirtiyoruz ve gerekirse bu konuda tazminat ödeyeceğimizi söylüyoruz. Çarşamba veya Perşembe günü sayın Putin ile sayın Cumhurbaşkanımız arasında telefon görüşmesi gerçekleşecek. Olay keşke olmasaydı diyoruz. İç siyasetlerinde bu konu nasıl takdim edilir, biz bu işin o tarafında değiliz. Bu tek taraflı bir irade değildir. Her iki taraf da bunu istemiştir. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır. Bundan sonra önümüze bakacağız" demişti.

"Kriz istisna, normalleşme esastır"

Bundan önce partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, İsrail ile varılan mutabakatı ve Rusya ile yaşanan krizdeki normalleşme adımlarını değerlendirdi. Yıldırım, şunları söyledi:

"Zamanın akışı bazen olağanüstü gelişmeleri de gündeme getirebiliyor. Ülkeleri yönetenlerin ise olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetleri var. Kriz istisna normalleşme esastır. Tıpkı İsrail ile varılan mutabakat gibi Rusya ile son dönemde karşılıklı atılan adımlar da normalleşme adımlarımızın bir başka göstergesidir. Rusya ile bugünlerde önemli gelişmeler var. Baştan beri talihsiz gerilimin bir an önce sona erdirilmesi için yapıcı tutum izledik. Her iki lider arasında bir süredir devam eden dolaylı temaslar nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı, uğurlu olsun."

"Dostlarımızı artırıp düşmanlarımızı azaltacağız dedik. Adımlarımız sürüyor, bundan sonra da sürecek. Dostane ilişkilerimizi geliştirmek için adımlar atacağız."

"33. fasıl 30 Haziran'da açılacak"

Başbakan Yıldırım, Avrupa Birliği sürecinde bir fasılın daha 30 Haziran'da müzakereye açılacağını da açıkladı.

"18 Mart'ta yapılan Türkiye - Avrupa Birliği zirvesinde 33 No'lu Mali ve Bütçesel Hükümler faslı, Hollanda dönem başkanlığı dolmadan, ayın 30'unda müzakereye açılacaktır, bunun kararı verilmiştir. Hayırlı, uğurlu olsun."

"AB mesajı iyi okumalı"

Yıldırım'ın gündeminde İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı da vardı. Başbakan özetle şunları söyledi:

"İngiltere’nin ayrılışı AB tarihinde ilk ve önemli dönüm noktasıdır."

"AB’nin alınan bu karardaki mesajı iyi okuyarak kucaklayıcı bir vizyon ve gelecek arayışında olması gerekiyor."

"Referandumda AB’den çıkmak isteyenler Türkiye üzerinden ayrımcı söylemde bulundu. ABD seçimlerindeki ırkçı ve İslâm karşıtı söylemlerden de rahatsız olduğumuzu söylemek isterim."

Esnaf ve çiftçiye duyuru

Yıldırım konuşmasında ayrıca şu açıklamaları yaptı:

"Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen siliyoruz. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırıyoruz. Bu şekildeki 110 bin esnafımızın tamamını, 400 milyon liralık yükten kurtarmış oluyoruz."

"Çiftçiler ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satmak isterse ürün bedelinin tamamını bayramdan önce alabilecek."

Kaynak: Al Jazeera