AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs Türkü’nün haklarını geriye götürecek, adil temsil haklarına zarar verecek çözümün kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yıldırım, “Kıbrıs'ta iki taraflı dönüşümlü başkanlığı içeren, adil paylaşımlı bir çözümü biz de çok arzu ediyoruz. Kıbrıs'ta geçmişte yaşanan olayların bir daha olmaması için Türkiye'nin etkin garantisi aynen devam etmelidir." dedi.

Yıldırım, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, KKTC'nin kuruluş yıldönümü olmasına da değindi.

KKTC’nin 33 yıl önce kurulduğunu belirten Yıldırım, "Bütün Kıbrıslı kardeşlerinin bu güzel gününü kutladığını, coşkularını anavatan olarak paylaştığını" söyledi.

Türkiye'nin her zaman Kıbrıs'ın yanında olduğunu ve yanında olmaya devam edeceğini dile getiren Yıldırım, Kıbrıs'ın siyasi, ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamaya yönelik her türlü katkıyı, hassasiyeti sürdüreceklerini bildirdi.

Yıldırım, bugünlerde Kıbrıs'ta müzakerelerin devam ettiğine dikkati çekerek, bu müzakerelerin amacının adada yıllardır devam eden haksızlıkların sona erdirilmesi olduğunu vurguladı. Kıbrıs Rum tarafının, adanın tamamını temsil ettiğini, KKTC'ye bu anlamda ambargo uygulandığını ifade eden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu müzakerelerin amacının, bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu görüşmelerden ümit ederiz ki hayırlı bir sonuç çıkar. Sonuç ne olursa olsun Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarını geriye götürecek, adil temsil haklarına zarar verecek hiçbir çözüm asla ve asla kabul edilemez. Kıbrıs'ta iki taraflı dönüşümlü başkanlığı içeren, adil paylaşımlı bir çözümü biz de çok arzu ediyoruz. Tabiatıyla Kıbrıs'ta geçmişte yaşanan olayların bir daha olmaması için Türkiye'nin etkin garantisi aynen devam etmelidir. Bu konuda farklı alternatifler ortaya sürenler asla ve asla yanılgı içinde olmasınlar. Çünkü 1974'te, 1960'lı yıllarda yaşananları hepimiz biliyoruz. Ümit ederiz ki bu görüşmeler iki tarafı da memnun edecek şekilde bir sonuca bağlanır."