Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulûsi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Binali Yıldırım, alıkonulan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın kurtarıldığını ve evine gittiğini duyurdu. 161 kişinin şehit olduğunu açıklayan Yıldırım, "Darbecilerden 20 civarında ölü, 30 da yaralı var" diye ekledi.

Yıldırım'a göre, darbe girişiminin beynini oluşturan isimler kontrol altında. Başbakan, rütbelerinin sorulması üzerine, "Hainin rütbesi olmaz" dedi.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:

"15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir. Darbe girişiminde bulunan paralel çeteye karşı demokrasi nöbeti tutan sabah da normal hayata dönen asil milletin adı Türk milletidir. Bayraklarla meydanlara koşan, dimdik ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum. Terör çetesine verilecek en güzel cevabı vermişlerdir. 15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur.

Bu darbe girişiminde hayatını kaybedenleri rahmetle, minnetle anıyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılara Allah'tan şifa diliyorum. Kahramanca savaşan güvenlik güçlerinin alnından öpüyorum. Tabii sevindirici olan bu kalkışma TSK'nın emir komuta hiyerarşisi ile olan bir kalkışma değildir. TSK içindeki paralel yapılanmanın kalkışmasıdır.

Bu neticeyle vatanını, bayrağını seven değerli komutanlarımızı ve subaylarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca ilk andan itibaren meydanları dolduran vatandaşlarımıza ve siyasi parti taraftarlarına teşekkür ediyorum.

Ayrıca kahramanca savaşan özel kuvvetler ve tüm emniyeti kutluyorum.

Bu yaşadığımız olay Türk milletinin demokrasi konusunda ne kadar engin bir tecrübeye sahip olduğunu ve bunların ülkemizin bağımsızlığı için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.

O tankların önüüne duran aziz vatandaşlarımızı bu büyük millet asla unutmayacaktır. Bu özel günümüzde bizi arayan dost ülkelere de teşekkür ediyorum. Bu paralel çete mensuplarına müstehak oldukları ceza verilecektir.

Kimse bu milletin iradesiyle oyun oynayamaz. Vtandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması erdeminin göstergesidir.

Devletin uçağı, helikopteri ile bu millete ateş açanlar PKK'dan daha aşağılıktır.

Bu olaya karışan 2 bin 839 subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de dahildir. 161 şehit, bin 440 yaralı var."

Kaynak: Al Jazeera