Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında halkın sokağa çıktığını anımsatıp, "Yanlışları millet ilk seçimde düzeltiyordu hep. Yanlış yapılıyor. Ses etmiyor. Bekliyor, seçim geldiğinde hesabı görüyor. Yanlış yapanları kenara atıyor. Ama 15 Temmuz'da millet dedi ki 'Haddi aştınız'. 'Seçimi bekleyecek hal yok, acil operasyon lazım' dedi. Seçimi beklemeden o gece hesabı gördü. Darbecilerin birer birer hesabını gördü" dedi.

AK Parti'ye 14 Mart 2008'de açılan kapatma davasını hatırlatan Yıldırım, siyasetten men edilecekler listesinde kendisinin de olduğunu söyledi. Aynı listenin 15 Temmuz için de hazırlandığını açıklayan Başbakan Yıldırım, "Cumhurbaşkanı seçiminde sonuç alamayanlar bu sefer daha büyük bir hamle yapmaya karar verdiler. Orada da başarılı olamadılar. O kapatma davasında siyasetten men edilecek 71 kişilik o önemli listenin içinde ben de vardım. O benim için bir şeref listesidir. Listenin başında Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları. 15 Temmuz'da da aynı liste var. Yine listede Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları. Kapatma davasını da savuşturduk" ifadelerini kullandı.

Gülen örgütü mensuplarının kendini ilk kez yargı reformuyla gösterdiğini belirten Yıldırım, "FETÖ'cülerin ilk piyasaya çıktığı yer Anayasa, yargı reformudur. Orada ilk kendilerini gösterdiler. Sonraki olayları biliyorsunuz. MİT Başkanı'nın alınma teşebbüsü, Gezi'deki rolleri ve daha sonra 17-25 Aralık'ta açıkça meydan okudular. Hükümete karşı meydan okudular. Sonra iş kızıştı. Gele gele 15 Temmuz'a geldik. Bir yandan millete hizmet edeceksiniz ama bir yandan da vesayet odaklarını temizleyeceksiniz. 'Bundan sonra hiçbir şey olmaz' demeyin. Çünkü bu topraklar çok dinamik. Bu bölge üzerinde hesabı olanlar çok. O yüzden uyanık olmak mecburiyetindeyiz. Her an her şeye hazır olarak, hedeflerimizden zerre kadar sapmadan, durmadan, yorulmadan yolumuza devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

'''Komutanım buraya kadar' diyor"

Yıldırım darbe girişimi gecesi Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın emri subayı Levent Türkkan tarafından derdest edilidğini anımsatarak, "Bu örgüt kapalı bir örgüt. Bu örgüt şeffaf değil. Bu örgütün ilişkilerini ortaya çıkarmak o kadar kolay değil. Onun için de işimizin kolay olmadığını söylüyoruz. Ben soruyorum. Genelkurmay Başkanı'nın onlarca yıl yanında bulunan nefes alıp verişini bile takip eden bir adam gün geliyor 'Komutanım buraya kadar' diyor, elini kelepçelemeye kalkıyor. Böyle bir örgütten bahsediyoruz. En yakınınız olabilir. Damarlarınızın içindeki mikroptur bunlar. Bu mikropları tek tek bulup çıkaracağız. Vücudumuzu temizleyeceğiz. Bunun için kimse bize ders vermeye kalkmasın" diye konuştu.

'Cevabı Türk savcıları veriyor'

Başbakan Yıldırım, darbe girişimi sonrası Gülen örgütüne yönelik operasyonlarla ilgili olarak da "Dostlarımız darbeyi bir kenara bıraktılar, 'Aman ne yapın edin de bunları fazla hırpalamayın'. Kardeşim o gece sen yaşananları, bu milletin halini gördün mü? 12 yaşındaki torunum 'Dede bunlar bizim askerlerimiz değil mi, niye insanları öldürüyorlar' diye sorunca ben ona cevap veremedim. Şimdi o cevabı veriyoruz. Şimdi adalet içinde, hukuk devleti içinde bu cevabı Türk hakimleri, Türk savcıları veriyor" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: DHA