Bahar Demirel

Başbakan Binali Yıldırım, ilk resmi yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapan KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün'le Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kıbrıs'taki Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine yönelik bir çalışma olup olmayacağı sorulan Yıldırım, "Bizim oradaki barış kuvvetleriyle ilgili herhangi bir proje yok. Onlar orada yerinde duruyor. Durmaya da devam edecek. Çünkü onlar adanın güvenliğini sağlıyor. Sadece Kıbrıs Türk tarafı değil, adanın tamamında huzur ve güvenliği sağlamakla meşguller" diye yanıt verdi. 
KKTC Başbakanı Özgürgün de bir grup darbecinin Kıbrıs'a saklandığı ve darbecilerin bazı finans kaynaklarının Kıbrıs'a nakledildiği yönündeki iddialarla ilgili "21 Temmuz'da biz FETÖ/PDY örgütünü terör örgütü listesine dahil ettik ve bütün faaliyetlerini yasakladık. Biz böyle bir olaya göz açtırmayız. En ufak bir toleransımız da yoktur. KKTC'de mutlaka böyle bir hususla ilgili şu anda kadar gerek polisimize gerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza gelen ihbarlar veya herhangi bir bilgide bir doğruluğa rastlanmamıştır. Tespit ettiğimiz en ufak bir şey olursa bu konuda da gereği neyse en ciddi şekilde yapacağız" dedi. 

YILDIRIM: HAİN DARBE GİRİŞİMCİLERİ EMELLERİNE ULAŞAMADI

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hüseyin Özgürgün'le ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimine yönelik konuşan Yıldırım, Türk milletinin 15 Temmuz'da destan yazdığını vurgulayarak, "15 Temmuz demokrasi tarihine iki türlü yazıldı. Bir, hain darbe girişimcileri emellerine ulaşamadılar. İki, 15 Temmuz'da Türk milleti bir destan yazdı. Türkiye'de demokrasiye, milli iradeye Başkomutan Cumhurbaşkanı'mız başta olmak üzere hükümetimiz ve halkımızın asil duruşuyla bu alçakça girişimi bertaraf ettik ve dünya demokrasi tarihine bir ilki kaydettik. Bu darbe teşebbüsünde hayatını ortaya koyan, tankların önünde korkusuzca göğsünü siper eden, bombalara kurşunlara karşı meydan okuyan kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, şükranla, minnetle anıyorum. Gazilerimize hayırlı, uzun ömürler diliyorum" ifadelerini kullandı. 

"MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL"

Kıbrıs sorununa ilişkin de açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını savunarak, "Kıbrıs sorununun yıllardan beri devam ettiğini hepimiz biliyoruz. Bu yıl sonuna kadar BM öncülüğünde bir çözüm arayışı devam ediyor. Her iki tarafın liderleri de bir araya geliyor, görüşüyor. Ümit ederiz ki bir çözüm elde edilir. Çözüm olacak ama nasıl olacak? Adil, eşit temsile dayalı; her iki kesimin hak ve hukukunu teminat altına alan ve KKTC'de bir daha güvenlik endişesi olmayacak bir çözümden bahsediyoruz. Bunu başından hep destekledik. Desteklemeye de devam ediyoruz. Mevcut durum sürdürülebilir değildir. Yıllardan beri Kuzey Kıbrıs tarafı adeta yok sayılmış, izolasyonlara tabii olmuş, bütün imkanlar haksız bir şekilde Güney tarafından kullanılmaya devam edilmiştir. Bunun sürdürülebilir bir hal olmadığı ortadadır. Bunu Türkiye olarak gerek AB'ye referandum sürecinde gerekse bütün dünyaya anlattık. Kıbrıs Türkü'nün haklı davasını bundan böyle de anlatmaya devam edeceğiz. Biz barış istiyoruz. Bütün bu iyi niyetlerimize rağmen kafalarının arkasında başka proje olanlar bilsin ki öyle bir projeyi hayata geçirmeye kalktıklarında yine Türkiye, Kıbrıslı kardeşlerinin yanı başındadır" diye konuştu.

1469526835.jpg

"ONLAR DURMAYA DEVAM EDECEK"

Açıklamalarının ardından iki lider, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Kıbrıs'taki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerine yönelik bir çalışma olup olmayacağı sorulan Başbakan Yıldırım, "Bizim oradaki barış kuvvetleriyle ilgili herhangi bir proje yok. Onlar orada yerinde duruyor. Durmaya da devam edecek. Çünkü onlar adanın güvenliğini sağlıyor. Sadece Kıbrıs Türk tarafı değil, adanın tamamında huzur ve güvenliği sağlamakla meşguller" dedi. 

"OYUNBOZANLIK YAPAN RUM TARAFININ SON ŞANSI"

Barış müzakereleri kapsamında 2016 sonbaharında nihai bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağına dair görüşleri ve KKTC'ye yönelik yeni bir proje olup olmadığı sorulan Yıldırım, "Barış müzakereleri devam ediyor. Varsın devam etsin ama biz her zaman yapıcı tarafta olduk. KKTC tarafı da bütün samimiyetiyle yapıcı davranıyor. Bu aslında her seferinde barışalım, deyip oyunbozanlık yapan Rum tarafının son şansıdır. Bu şansı da iyi değerlendirmelerini tavsiye ederiz. Çılgın proje her zaman proje var bizde. Ama hangisi ne zaman devreye girecek zamanı gelince açıklarız" diye yanıt verdi. 

ÖZGÜRGÜN: BÖYLE BİR OLAYA GÖZ AÇTIRMAYIZ

Türkiye'de 15 Temmuz günü yaşanan darbe girişiminin ardından bir grup darbecinin Kıbrıs'a saklandığı ve darbecilerin bazı finans kaynaklarının Kıbrıs'a nakledildiği yönündeki iddialarla KKTC'ye gelen istihbarat raporları doğrultusunda Kıbrıs'ta da bir operasyonun söz konusu olup olmayacağı sorulan Başbakan Hüseyin

Özgürgün, şöyle konuştu: 

"Biz daha önce herhangi bir şekilde böyle bir tehlikenin veya böyle bir talebin olması veya o talebin bize ulaşması noktasında herhangi bir bilgi sahibi değildik. Ancak 21 Temmuz'da biz FETÖ/PDY örgütünü terör örgütü listesine dahil ettik ve bütün faaliyetlerini yasakladık. Gerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız gerek polis genel müdürümüzle ben iki toplantı yaptım. Toplantılarda en küçük bir ihbarın, bilginin bile değerlendirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık. Hiçbir ipucunu gözden kaçırmadan, bir tespit yapılabilirse derhal müdahale edilmesi konusunda gerek polisimiz gerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımız yetkilidir. Biz böyle bir olaya göz açtırmayız. En ufak bir toleransımız da yoktur. Ancak KKTC'de mutlaka böyle bir hususla ilgili şu anda kadar gerek polisimize gerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımıza gelen ihbarlar veya herhangi bir bilgide bir doğruluğa rastlanmamıştır. Değerlendirmeler devam edecektir. Tespit ettiğimiz en ufak bir şey olursa bu konuda da gereği neyse en ciddi şekilde yapacağız"