Pelin Yükselay

Sıva çökmesi nedeniyle eğitime ara verilen Lefkoşa’daki Bayraktar Ortaokulu’nun binası kullanılamaz durumda olduğu için öğrenciler başka okullara yönlendirileceği açıklandı.

Yaşanan son olaydan sonra yılların ihmali gözler önüne serildi, Lefkoşa’nın köklü eğitim kurumu Bayraktar Ortaokulu’nun binasının tel tel döküldüğü gözler önüne serildi.

Diyalog muhabirinin dün okulda görüntülediği kareler, sorunun sadece binanın sıvasında olmadığını ortaya çıkardı.

Okul içerisinde bulunan bir sınıf, kelimenin tam anlamı ile ambar görüntüsünde. Ancak bu ambarda var olan her şey kırılmış bir vaziyette ve ortalık çöpten geçilmiyor. Ambar olarak kullanılan yerin kapısı ne yazık ki kilitli değil. Öğrenciler bu yere sürekli girip çıkabiliyor ve kırılan eşyalar da çocuklar için büyük tehlike arz ediyor.

Okulun damından su damlıyor…

Okulda attığınız her adımda bir sıkıntı gözünüze çarpıyor. Okulun koridorlarında yürürken bir anda başınıza sular damlayabilir. Birinci katın tavanında bulunan büyükçe bir yer su akışından dolayı şişmiş ve düşmeye hazır vaziyette. 

Okulu gezerken bir sınıfın kapısının üzerindeki not ilgimizi çekiyor. Notta, ‘Boşuna gelmeyin ve dersimizi bölmeyin!  Boş masa, sandalye yok’ yazıyor. Bu notta okulda bulunan eksiklikleri bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kavaz: Öğrenciler başka okula taşınacak

Diyalog’a konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz, Bayraktar Ortaokulu’nda derslerin bugün de yapılmayacağını söyledi.

Kavaz, öğrencilerin başka okullara dağıtılarak eğitimlerine devam edeceklerini belirterek, Bayraktar Ortaokulu’nun da yeniden yapılandırılacağını kaydetti. Öğrencilerin hangi okullara ve ne şekilde dağıtılacaklarının bugün belli olacağını ifade eden Kavaz, Bayraktar Ortaokulu’nun da şu anki mevcut okul binasının yan tarafındaki araziye tekrardan yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Kavaz, okulun akıbetiyle ilgili durumun da bugün belli olacağını sözlerine ekledi.

Dürüst: Alternatif bir okul hazır edildi

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst dün bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, “Bayraktar Ortaokulu’ndaki öğrencilerin Bayraktar Ortaokulu’na mı yoksa başka bir okula mı gidecekleri gün içinde netleşecek. Öğrenciler için alternatif bir okul da hazır edildi” dedi.

Kemal Dürüst, Eylül ayında aynı alanda yeni bir bina yapılması için hazırlıkların tamamlandığını, henüz 90’lı yıllarda inşa edilen bu binanın neden bu denli hasara uğradığının ise araştırıldığını açıkladı.

25 yıllık okul nasıl bu hale gelir?

Bakan Dürüst, Bayraktar Ortaokulu ile ilgili şunları söyledi:

“Bayraktar Ortaokulu 90’lı yıllarda yapıldı. O dönem denetimin kim tarafından yapıldığı açıklanacak. Neden henüz 25 yıllık olan bina neden bu denli kötü oldu sorumluları bulunacak. Yeni bir bina Eylül ayında her koşulda aynı arazide hazır olacak. Kaynak için TC Elçiliği, TC yetkilileri ve kendi bütçemiz ile öğrenciler yepyeni bir okulda eğitime başlayacak. Bir süredir bu konuda proje yapılıyordu. Verilen bir günlük aranın ardından sendikanın da fikrini alıp eğitimin nerede devam edeceğine karar vereceğiz. Öğrencileri tehdit edecek bir unsur saptanırsa eğitime bu okulda devam edilmeyecek. Başka seçenekler de var. Bir okul buradaki öğrencilerimizin eğitime devam etmesi için hazır edildi” dedi.