Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın Başbakanlık katkılarıyla organize ettiği “Afet ve Acil Durumlara Milli Hazırlık Semineri- 2015” bugün başladı.

Seminerin açılış konuşmalarında, meydana gelebilecek olası afetler karşında KKTC’deki müdahale ekiplerinin tek çatı altında toplanması ve krizin koordineli şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulandı.

Bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşların olası afet ve acil durumlar karşısında mevzuatlar ve teşkilat yasaları çerçevesinde belirtilen görevleri yapabilme derecelerinin ölçülmesi amacıyla düzenlenen seminer yarın da sürecek.

Bakanlık bürokratları, daire müdürleri ve kaymakamların da katıldığı 2 günlük seminerde toplam 18 kurum ve kuruluşun temsilci ve yetkilisi sunum yapacak.

Seminer sonunda varılan sonuçlar ve kararlar doğrultusunda 29 Nisan’da 5 ilçede aynı anda “Sivil Savunma, Afet ve Acil Durumlara Milli Hazırlık Tatbikatı -2015”in yapılması planlanıyor.

DOĞAL AFETLERDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Lefkoşa Merit Otel’de yapılan seminerin açılış töreni, doğal afetlerde hayatını kaybedenler ile şehitler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın afet ve acil durumlara yönelik hazırladığı kısa film gösterildi.

Açılışta sırasıyla Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Hareket ve Eğitim Kıdemli Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu birer konuşma yaptı.

YILMABAŞAR: “ANA AMAÇ ORTAK AKILLA KARAR ÜRETMEK”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Hareket ve Eğitim Kıdemli Şube Müdürü Mehmet Yılmabaşar, seminerin amacını “afet-acil durumlara karşı KKTC’deki yasal mevzuatları sorgulamak, gerekli hazırlıkların yeterliliğini saptamak, varsa noksanlıkları belirleyerek ortak akılla karar üretmek ve afet-acil durum yönetiminin iyileştirilmesini sağlamak” şeklinde özetledi.

Seminerde, ülkede meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda yapılması gereken faaliyetlere ilişkin yol haritası oluşturulacağını da kaydeden Mehmet Yılmabaşar, etkin bir afet yönetim sistemi geliştirilmesinin önemine işaret etti.

Yılmabaşar, seminerde afet- acil durum öncesi, esnası ve sonrası faaliyetlerle ilişkin görevlerin yeniden irdeleneceğini de belirterek, afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturulacağına inanç belirtti.

Mehmet Yılmabaşar, afet ve acil durumlarda devletin, kurum ve kuruluşların müşterek, samimi ve eş güdüm içerisinde çalışmasıyla oluşturulacak sinerjinin önemine de dikkat çekti.

“29 NİSAN’DA 5 İLÇEDE AYNI ANDA TATBİKAT YAPILACAK”

Mehmet Yılmabaşar, seminer sonucunda izlenecek yol hakkında da bilgi verdi. Yılmabaşar, Sivil Savunma kadrolu personel, halk örgütü personeli, bakanlık, kurum, kuruluşlar, özel sektör ile Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı arama kurtarma kulüp öğrencilerinin katılımıyla 29 Nisan’da 5 ilçede aynı anda “Sivil Savunma, Afet ve Acil Durumlara Milli Hazırlık Tatbikatı-2015’i”gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

YARIMBAŞ: “KRİZİN KOORDİNELİ YÖNETİLMESİ KONUSUNDA BİR TAKIM SIKINTILAR VAR”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş ise seminerdeki konuşmasında, KKTC’de krizin koordineli şekilde yönetilmesi konusunda bir takım sıkıntılar olduğunu belirtti. Yarımbaş, Tatlısu açıklarındaki mülteci olayındaki kriz yönetimin dünya çapında takdir gördüğünü ve bunun yönetimin tek elden yapılmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Diğer kriz durumlarında bunun pek yapılamadığını ifade eden Yarımbaş, sel baskınlarında sadece Sivil Savunmanın ve birkaç kurumun hazır bulunduğunu belirtti.

“MEVZUAT KOLAY. BUNUN ALTINDAKİ MOTİVASYONU SAĞLAMAMIZ GEREK”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş şunları ekledi:

“Krizlerde ülkedeki güçleri bir araya getirecek üst otorite lazım. Mevzuat da kolay iş. Önemli olan bunun altında motivasyonu sağlamak. Yani bizlerin sıkıntı durumlarında emirsiz, talimatsız buraya koşmamız lazım. ‘Bir baltam var, işe yarar mı’ deyip, o meydana çıkmak, insanlara ne ihtiyaçları olduğunu sormak lazım. Bence bunu yapabilirsek, seminer başarıya ulaşmış olur.”

Krizlerin yönetilmesi için basit bir sistem kurulması ve üst bir otorite gerektiğini vurgulayan Yarımbaş, bunun Başbakanlık sorumluluğunda olduğunu, İleri Kriz Koordinasyon Merkezi’nin zaten Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafından kurulduğunu söyledi.

Fatih Yarımbaş, “İkisi arasındaki koordinenin sağlanması gerekiyor. Mesele bu kadar basittir. Ama bu yoksa, hiç bir şey yapamıyoruz” dedi.

“KKTC GÜÇLÜ BİR DEVLET. CİDDİ İMKANLARI VAR”

Yarımbaş, Levent Koleji’ndeki sel baskını anımsatarak şunlar ekledi:

“Bizim araçlarımız alçak olduğu için öğrencileri kurtarmaya yetmedi. Askerlerimize başvurduk. Onlar olmasa hiçbir şey yapamayacaktık. Yüksek bir aracımız olmadığı için sıkıntı yaşadık. Peki, ülkede böyle araç yok muydu? Var. Diğer müdürlüklerimizde böyle bir araç gördüm. ‘Bu araç o gün nerdeydi’ diye kendime sormadan edemedim. Bu araç gelseydi öğrencileri oradan çok rahat alabilirdik. ”

KKTC’nin güçlü bir devlet olduğunu kaydeden Fatih Yarımbaş, “Sağda solda ‘biz tanınmamışız’ gibi şeyler söylüyoruz ama bundan vazgeçelim. KKTC refleksleri çok güçlü bir devlettir. Çok ciddi imkanları vardır. Hele ki bu imkanları birleştirirsek, ki mülteci olayında bunu yaptık, çok güzel sonuçlar ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA HİÇ OLMAYACAK İŞLER OLUYOR. EN UCU DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

Yarımbaş, 127 kişilik Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın KKTC’de olan acil ve afet durumlarına müdahale edebileceğini vurgulayarak, şunları da ekledi:

“Kıbrıs’ta savaş çıkmayabilir ancak dünyada hiç olmayacak işler oluyor. Dolayısıyla mevzuat gereği, selde, baskınlarda yapmamız gereken aynı görevleri muharip ortamlarda yapmak zorunda kalabiliriz. En ucu düşünmek zorundayız. En kötüye karşı tedbir alabiliyorsanız diğer konular zaten hallolur. Biz biriz, tekiz, olağanüstü bir halde emir, talimat beklemeksizin içimizden gelen hisle her yere koşalım diyeceğiz. Sinerji kelimesi ‘Afet ve Acil Durumlara Milli Hazırlık Semineri’nin sloganı olabilir.”

KÖSEOĞLU: “DEVLETİN KURUMLARI ARASINDAKİ KOORDİNASYON VE İŞBİRLİĞİ EN ÜST SEVİYEDE OLMALI”

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Aydın Köseoğlu ise konuşmasında, vatandaşın olası afetler karşısında etkin ve güçlü şekilde korunabilmesi için devletin kurumları arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin en üst seviyede olması gerektiğini vurguladı.

Ülkede meydana gelen sellerin sadece mal kaybına sebep olduğunu ifade eden Köseoğlu, 2010’da Bostancı’da yaşananlarla, sellerin can kaybına sebep olabilecek boyuta gelebileceğinin gözler önüne serildiğini kaydetti.

KKTC’nin farkı bölgelerinde yaşanan sellere de dikkat çeken Köseoğlu, “Bunların yaşanmasını azaltmak ve minimize etmek için yasaları doğru uygulamalı, vatandaşı bu konularda bilinçlendirmeliyiz” dedi.

Köseoğlu, konuşmasını “Devlet olarak ihtiyacımız olan bu koordinasyonu sağlayabileceğimizi ve afetlere karşı gücümüzü tek bir çatı altında toplayabileceğimize olan inancım tamdır” sözleriyle tamamladı.