Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, İsviçre’den verilmek istenen olumlu mesajların, Kıbrıs’ta son elli yıldan beri yaşanmış gerçeklerini yansıtmadığını savundu.

Dernek Genel Başkanı Yılmaz Bora yaptığı yazılı açıklamada, kırk sekiz yıldır devam eden görüşmelerden, neden siyasi bir çözüm bulunamadığı gerçeğinin hep göz ardı edildiğini ileri sürerek, “bağımsız iki halkın ortak siyasi eşitliğine dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin neden ve nasıl çöktüğünü sorunla ilgilenenlerin bilmemesi mümkün değildir” dedi.

Bugünkü kritik süreçte Türk tarafına yeniden insafsız baskı, tehdit ve şantajların yapıldığına tanık olunduğunu öne süren Bora, “böylesine bir ortamda, güdümlü çevreler ile Kıbrıs’ın gerçeklerini göremeyen bazı zavallıların çözüm olsun da nasıl olursa olsun anlayışı ile ortaya koydukları görüşlerin Atatürkçü Ulusal Kıbrıs Türk halkınca benimsenmesi asla mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Bora, her devlette olduğu gibi, KKTC devletinin de sorunları olmasının doğal olduğuna işaret ederek, devletin kendilerine sağladığı barış, huzur ve güven ortamında yaşamlarını sürdüren bazı kişi ve kuruluşların mevcut sorunları abartarak dillendirmeleri ve çözüm olmazsa mahvolacağız şeklindeki görüşlerinin, Kıbrıs Türk halkının günlük yaşamındaki gerçekleri yansıtmadığını kaydetti. Bora, özetle şöyle devam etti:

“ENOSİS e engel Türk askerinin Ada’dan gitmeden ve göçmenler yerlerine dönmeden bir çözüme ulaşılmaz diyen Rum’a neden tepki gösterilmiyor? 21 Aralık 1963’den 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’na kadar geçen o zor yıllarda halkımıza yaşatılanlar hep göz ardı edilmektedir. 15 Temmuz 1974’de Rum ile Yunan’ın ortak “ENOSİS” amaçlı darbesi de unutturulmak istenmekte ve meselenin ortada hiçbir sebep olmadan Türkiye’nin haksız bir şekilde gelip Ada’nın Kuzeyi’ni işgal ettiği yalanlarına dayalı görüşlerine neden sessiz kalınmaktadır.”

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un görevi sona ermek üzereyken İsviçre’deki toplantıda hazır bulunmasının neyi çözeceğini soran Bora, “Oradan acele olarak vermeye çalıştığı mesajların sorunun Rum’un devam eden hep “OHİ” leri ile çözüme ulaştırılamadığı gerçeği ortada iken umutlu olmak mümkün değildir” dedi.

Bora, İsviçre’deki zirvede Kıbrıs’ın yaşanmış gerçeklerinin yine göz ardı edildiğini ve Rum’un 53 yıllık gayri meşruluğunun sükutla geçiştirildiğini savundu.