Çevre Mühendisleri Odası, ülke koşulları göz önünde bulundurulmadan, en önemlisi atık miktarı ve içeriği net olarak bilinmeden, fizibilite çalışması yapılmadan ve çevresel etki değerlendirme raporu hazırlanmadan atık yakma tesisinin konuşulması ve ilgili kurumlarca olumlu karşılanmasını asla kabul edemeyeceklerini belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, atık yakma tesisiyle ilgili çalışmaların canlandırılmaya çalışıldığı duyumunu aldıklarını, söz konusu projeyle ilgili herhangi bir çevre koruma ve enerji üretim stratejisinin halen gündeme gelmediği kaydedildi.

Söz konusu tesislerde genelde atık türü uygun olmadığı veya atık miktarı yeterli olmadığı durumlarda tesisin yanma işlemini sürdürebilmesi için atık yağ ve/veya fuel oil yakması gerektiği ifade edilen açıklamada, büyük yakma tesislerinden kaynaklanan hava kirletici emisyonlarının sınırlandırılması tüzüğüyle atık yakma tüzüğünün Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Çevre Mühendisleri Odası açıklamasında, tesisin hangi büyüklükte olacağı, hangi yakıtlar kullanılarak üretim yapılacağı, hangi yasa ve tüzüklere uygun olarak çevre ve hava kalitesi koruma tedbirleriyle beraber inşa edileceğinin şeffaf olarak halkın bilgisine sunularak görüş alınması gerektiği aktarıldı.

Konuyla ilgili bir diğer sorunun ise, Çevre Koruma Dairesi’nin şu anda baca gazi emisyon ölçüm cihazı olmadığından yakma tesislerinde baca gazı emisyon denetimi yapamaması olduğu kaydedilen Oda açıklamasında, bu cihazın Çevre Koruma Dairesi’ne mutlaka alınması gerektiğini belirtti.

“Atık yakma, hem yatırım hem de işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğu bir atık bertaraf ve enerji üretim yöntemidir. Söz konusu tesislerde özellikle baca gazı kirliliğini azaltmak maksadıyla çok karmaşık ve pahalı baca gazı arıtma sistemlerine gerek duyulur” denilen Oda açıklamasında, böyle bir yatırımın sürdürülebilir olup olmadığının net olarak ortaya koyulabilmesi için mutlaka bir fizibilite çalışması yapılması gerektiği vurgulandı.

Tesisin yakıt ihtiyacı sebebiyle atık veya tehlikeli atık ithali yapmak için başvurması durumunda, devletin ne gibi bir tutum sergileyeceğinin bu projeye onay verilmeden önce mutlaka netleştirilmesi gerektiği kaydedilen Çevre Mühendisleri Odası açıklamasında, atık ithalinin de Çevre Yasası ile net bir şekilde yasaklandığı hatırlatıldı.