Türkiye’den her yıl KKTC kara sularına gelerek balık avlayan gırgır tekneleri yine kara sularımıza gelerek yasak ava başladı.

Kapraz sakinleri tarafından deniz terminatörleri olarak nitelendirilen gırgır tekneleri için bölge halkı deniz terminatörleri geldi. Denizin dibi dahil canlıları kökten temizleyen gırgır tekneleri Türkiye’den gelerek yine balık katliamına hazırlanıyor açıklanmasında bulundu.

YASAK AV BAŞLAYINCA SOLUĞU KKTC’DE ALIYORLAR

Her yıl Mayıs ayında Türkiye’de faaliyetleri yasaklanan ve Ekim ayına kadar faaliyetlerine engel konulan bu tekneler, KKTC kıyılarına gelerek avlanmaya başlamalarına bölge halkından tepki geldi.

Daha önceki hükümet yetkilileri arasında yapılan anlaşma gereği ülke kıyılarına konuşlanan bu teknelere balıkçılar tarafından başlatılan tepki giderek artmaya başladı.

Ülke kara sularımızda Mayıs ile Ekim ayları arasında gırgır ağları ile su ürünleri av yasağı olmasına karşın, Türkiye’den gelen bir çok sayıdaki gırgır teknesinin Karpaz sahillerinde yeniden avlanmaya başladığı görüldü.

BALIKÇILAR İSYANDA

Karpaz’da konuşlanan gırgır teknelerinin Türkiye’de balık av yasağının başladığı günlerde ülke kara sularına gelerek izinsiz avcılık yapmaları balıkçılarımızı da kızdırdı. Kuzey Kıbrıs’a gelen ve KKTC kara sularında avlanan bu teknelerin ülke balıkçılığına darbe vurduğu belirtilirken, bu durumun önüne geçilmesi isteniyor.

“TÜRKİYE’DE YASAKLANINCA BURAYA GELİYORLAR, KİMSE SES ETMİYOR”

Bu teknelerin Türkiyeli balıkçıların KKTC ile TC arasında gizli olarak imzalan sözleşme gereğince avlandıkları ileri sürülüyor. Bu anlaşmaya sığınan Türkiyeli balıkçılara Sahil Güvenlik dahil hiç bir makamın müdahale etmediğine vurgu yapılıyor.

ÜLKEMİZDEKİ YASALAR AVLANAMAZLAR DİYOR

Su ürünleri Yasası'nın 28. Maddesinin 1. Fıkrasında da yasa şu şekilde belirtiliyor:

"Yabancıların Su Ürünleri Avcılığı Yasağı 28. (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan izinsiz kişilerin karasuları dâhilindeki avcılık sahalarına veya iç sulara girmeleri ve su ürünleri avcılık faaliyetlerinde bulunmaları yasaktır." (Kıbrıs Sözcü)