Özlem Çimendal

Sağlık sisteminde yaşanan problemlerin temelini oluşturan personel eksikliği ve fiziki şartların yetersizliği, sağlık çalışanlarıyla vatandaşı karşı karşıya getirmeye devam ediyor.

Vatandaş, ilgisizlikten şikayetçi

Üç yaşındaki çocuğunun ateşi çıktığı ve şiddetli karın ağrısı olduğu için 14.12.2015 tarihinde gece 02.30’da Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne götürdüğünü ifade eden Laden Köse, devlet hastanesindeki ilgisizlikten şikayet etti.

"Sedyenin durumu içler acısı"

Çocuğunun rahatsızlığından dolayı gittikleri Lefkoşa Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde 25 dk. bekledikten sonra içeriye girdiklerini ve birileriyle görüşme fırsatı bulabildiklerini ifade eden anne Köse, “İsmini ve çocuğun nesi olduğunu sorduktan sonra kontrol sedyesine yatmamızı emrederek söylendi. Sedyeye bakınca bebek kokulu çocuğumu oraya asla yatırmayacağımı söyledim. Neden mi? Çünkü sedye üzerinde ucu açık kanlı iki adet iğne ve yerde kan damlaları vardı. Bırakın bu görüntüyü doktor görünce korkan çocuğuma anlatmayı, ben kendimi bile sakinleştiremedim. Orada kullanılmış pis iğnelerin olduğunu kadın doktora söylediğimde ise ‘Burası acil ve çok yoğunuz’ dedi. Teşekkür ederim dedim ve çıktım. Olabilecekleri sıralıyorum: 3 yaşında bir erkek çocuğu; hastaneden ve doktordan ve iğneden ne kadar korkar? Ayrıca bizden önce o sedyeye yatan hastaya tahlil mi yapılıp yatırılıyor oraya? AIDS mi? Hepatit mi? Siz düşünün” dedi.

Enfeksiyon Uzmanı Nesil Bayraktar: “Hepatit B, HIV ve Hepatit C hastalıkları kan yoluyla bulaşır”

Konuyla ilgili Yeni Bakış'ın görüşlerine başvurduğu Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Nesil Bayraktar, kullanılmış ve açıkta bırakılan şırıngaların kan yoluyla bulaşan Hepatit B, HIV, AIDS, Hepatit C gibi hastalıklara neden olabileceğini belirterek,  “Bunlar bakteriyel de olabilir viral da olabilir” dedi.

Acil serviste kimi zaman hastaların dışarıda sırada beklemesin diye erken içeriye alındıklarında kendilerinden bir önceki işlemin geride kalan operasyonel araç-gereçleriyle karşılaşabilme olasılığının olabileceğine de değinen Bayraktar, “Hasta sırada beklemesin diye içeriye alınmışsa, ondan önce de kanlı bir işlem yapıldıysa gerçekten fırsat bulamamış olabilirler” dedi. Ayrıca iğnelerin plastik çöp torbalarına değil, özel kutulara atıldığını anlatan Bayraktar, özel kutulara atılma nedeninin de çöplerde iğnelerin ele batabileceği tehlikesinden kaynaklandığını ifade etti.

Sağlık çalışanlarından yarım kadroyla tam iş performansı bekleniyor

Gerek Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin gerek Sağlık Çalışanları Sendikası’nın sürekli yinelediği fiziki şartların iyileştirilmesi isteminin tekrar gündeme gelmesiyle birlikte Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nden ise konuya ilişkin gelen açıklamada, “Gerek sendikal gerek birliğin açıklamalarında fiziki şartların düzeltilmesi diye ısrarlı bir cümlemiz isteğimiz var. Bu tarz olayların doğru bir şey olduğunu kesinlikle savunmuyoruz. Ama bazı aksaklıkların da zaman zaman yaşanabileceğini de göz ardı etmiyoruz. Hastaneden bu gibi olayların yaşanmasını emin olun biz de kesinlikle tasvip etmiyoruz. Ama zaman zaman birtakım aksaklıklar da maalesef oluyor. Kadro yetersizliği ve personel eksikliğinden kaynaklı olarak birçok sağlık çalışanı yapabileceğinin çok üstünde bir iş performansı göstererek çalışmaktadır. Sağlık çalışanlarından yarım kadroyla tam performans iş beklendiği de unutulmamalıdır. Bu sağlık personeli için de temizlik personeli için de hekimlerimiz için de geçerlidir. Hemşireler, doktorlar, temizlik personeli tam kadroyla tam kapasite çalıştırılıyorlar. Temizlik personeli zaten teşeron şirketten geliyor. Maksimum hizmet bekleniyor. Daha fazla para verip, doğru düzgün hizmet satın almaya devletimizin bütçesinin maalesef yetmediği söyleniyor” ifadelerine yer verildi.  Acil servisteki ortamın herkesi zorlar pozisyonda olduğunun da vurgulandığı açıklamada “Acilde günde nereden baksanız 300-400 hastadan bahsediyoruz. İster istemez bazı aksaklıklar yaşanabiliyor. Hiçbir sorun yok diye de bir iddiamız yok. Ancak gerek sendikal gerek birliğin açıklamalarında fiziki şartların düzeltilmesi diye ısrarlı bir cümlemiz isteğimiz var” denildi.   

Dr. Burhan Nalbantoğlu Başhekimi Ersan Berksel: “Sağlıkta her konuya hassas ve sağduyulu yaklaşıyoruz”

Konuyla ilgili Yeni Bakış'a konuşan Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimi Ersan Berksel ise, olayın üzerinden 2 ay gibi bir süre geçtiğini belirterek, bu olayın şimdi gündeme gelmesinin bazı dezavantajlar oluşturduğunu söyledi. Bu gibi konularda oldukça hassas olduklarını, yaşanan olumsuz olaylarda gerekli araştırmayı ve irdelemeyi titizlikle yürüttüklerini, hiçbir aksamaya, keyfiyata fırsat vermemeye özen gösterdiklerini anlatan Başhekim Berksel, “Olay 2 ay önce gerçekleştiği için kameralardan böyle bir olayın gerçekleşip gerçekleşmediğine dair maalesef kesin bir şey söyleyemiyorum. Olay 10 gün önce yaşanmış olsaydı ve ben bu araştırmamı yaptığımda kameraları dahi didik didik inceleyip gerçekleşen olayın tespitini yaptıktan sonra gerekli işlemleri yapabilecektim” dedi. Sağlık konusunun üzerinde hassasiyetle durulması gereken önemli bir konu olduğunu  vurgulayan Berksel, sağlık sektöründe yaşanan bu gibi olumsuz olaylarda hassas davrandıklarını, her türlü şikayet ve eksikliğe sağduyulu yaklaşarak hastaların da hassasiyetlerine önem verdiklerini ifade etti. Bu gibi konuların toplumun her kesiminin üzerine düşeni sağduyulu bir şekilde hareket ederek, ortaklaşa çözülebileceğinin altını çizdi.