Rana Sarro

Hükümet tarafından sözlü olarak verildiğini savundukları devlet güvencesinin,  yazılı taahhüde dönüştürülmesini ve sözleşmelerine eklenmesini talep eden CAS çalışanları, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde, Başbakanlık önünde toplanarak, Bakanlar Kurulu’ndan olumlu sonuç çıkmasını beklediler.

Hava-Sen Başkanı Buran Atakan eylem sırasında basına yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Çelebi Ilık’ın kendilerine verdiği bilgiye göre, Denktaş’ın önergeyi Bakanlar Kurulu’na sunması beklentisinde olduklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın konuyu Bakanlar Kurulu’na getirmesiyle kararın geçeceğine inandıklarını kaydeden Atakan, güvence verilmesini ve seçimlerden sonra bir kazaya daha uğramak istemediklerini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde basına yaptığı açıklamada,CAS çalışanlarının, devlet güvencesi isteme ve bunu protokolle karar altına alma taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığı açıklamasında bulundu.

YORGANCIOĞLU: “SÖZLEŞME NEDENİYLE İŞE ALMAK DURUMUNDA KALDIK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Fiilen Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanı olup, CAS’a aktarılan ve KTHY yönetim kurulu ile sendika arasında imzalanan ‘CAS’ın başına bir şey gelirse siz KTHY personeli sayılacaksınız’ sözleşmesi nedeniyle o statüde olanları işe almak durumunda kaldık” dedi. Başbakan Yorgancıoğlu,  “CAS çalışanları zaten kaç aydır devletin yaptığı katkıyla ödeniyorlar. Bunu yazılı bir senede dönüştürmek mümkün değil” dedi.

“BUNU YAPARSAK ARKASI GELEBİLİR”

Başbakan Yorgancıoğlu, CAS çalışanlarının taleplerini yerine getirirlerse, birçok yerde çalışanların benzer talepleri olabileceğini, devlet güvencesi isteyeceklerini söyledi. Yorgancıoğlu, CAS’ın bugünlere gelmesindeki sorumlulardan birinin de sendika yöneticileri olduğunu düşündüğünü belirtti.

“SORUMLULARDAN BİRİ SENDİKA YÖNETİCİLERİ”

CAS’ı bugüne getiren olaylardan bir tanesinin, bazı hizmetleri vermeyi reddeden sendika yöneticileri olduğunu belirten Başbakan Yorgancıoğlu, “CAS çalışanlarının işten durdurulacakları iddiasıyla hizmet vermeyi reddettikleri için tüm havayolu şirketleri sözleşmelerini iptal etmiştir. O nedenle orada çalışan arkadaşların bunu da gözeterek, hizmetin sürekli ve kaliteli olması adına özen göstermeleri gerekir” dedi.

“CAS PERSONELİ HÜSRAN YAŞADI”

CAS’taki görevlerinde devlet güvencesine alınma talepleri olan ve 13 Şubat tarihinden beridir KTHY binası önünde çadır eylemlerini sürdüren 76 CAS çalışanı, dün medet umdukları Bakanlar Kurulu’nun ardından olumlu sonuç çıkmaması üzerine büyük bir hüsran yaşadılar.

Detay’a konuşan CAS personeli,  Cumhurbaşkanlığı seçiminde hükümet partilerini rahatsız etme niyetinde olduklarını belirttiler.