İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEDE: Teknecik Elektrik Santrali’nin bacasında filtre bulunmamasından dolayı havaya karışan kara duman, içerisinde zararlı birçok madde bulunan kül halinde vatandaşın kafasına yağmaya devam ediyor. Vatandaş, devlet eliyle zehirleniyor

EYLEM İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI: Konu ile ilgili Havadis’e açıklamada bulunan Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ve Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, bölge halkının eylem hazırlıklarına başladığını söyledi

Bahadır AYNA

Girne ile Esentepe arasında, Alagadi bölgesinde bulunan Teknecik Elektrik Santrali zehir saçmaya devam ediyor.
Teknecik Elektrik Santrali’nin bacasına yıllardır maddi sorunlardan ve ihmallerden dolayı filtre takılmadı. Kullanılan yakıtın da kükürt oranının yüksek olması, bölgede yaşayan vatandaşlara pahalıya patlıyor.

Teknecik bacasından çıkan zehirli duman, bölgede bulunan evlerin üzerine kül olarak yağmaya devam ediyor. Birçok vatandaş bölgedeki evini terk ederken, astım hastaları da nefessiz kalıyor.

Teknecik bacasından çıkan zehirli duman Çatalköy’den Esentepe’ye kadar olan güzergahta şiddetli bir şekilde etkisini gösteriyor.

Vatandaşların şikayetleri son dönemde artarken, her iki belde belediye başkanı da, vatandaşla birlikte eylem için kolları sıvadı.

Bölgeye kül-kömür yağıyor

Alagadi bölgesinde bulunan Teknecik Elektrik Santrali’nde ucuz fosil yakıt kullanılıyor. Bölge halkı, kapı- penceresi açamazken, bahçelerine ise kömür- kül karşımı madde yağıyor.
Havadis’e konuşan vatandaşlar her gün “kül- kömür” süpürdüklerini belirterek, bunun her türlü insan hakkına da aykırı olduğunu belirtti.

“Hem cep, hem sağlık”

Kıb- Tek’in kalitesiz yakıtla, dünyanın en pahalı elektriğini ürettiğini söyleyen vatandaşlar, “Sadece cebimizi yakmıyor, aynı zamanda hepimizi de zehirliyor” saptamasında bulundu.
Kapı- pencerelerinin tüm gün kapalı olduğunu belirten vatandaşlar, evlerinin dışından da her gün belli saatlerde kömür ve kül süpürüyor.

Sarpten: Alternatif enerji kaynakları kullanılmalı

Kıbrıs coğrafi konumundan dolayı alternatif enerji kaynakları kullanımı için uygun bir ülke olduğunu söyleyen Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, konu ile ilgili yaptığı açıklamada Dünya’nın termik santrallerden vazgeçtiğini, KKTC hükümetinin vazgeçemediğini vurguladı.

Eylem kapıda

Teknecik Elektrik Santrali’nin çevreye yaydığı zararlı maddelerden yaka silken bölge halkı büyük bir eyleme hazırlanıyor.

Çatalköy Belediyesi ve Esentepe Belediyesinin ortak yapacakları eylemin tarihi henüz belli olmasa da, her iki başkan da artık bıçağın kemiğe dayandığını belirtti.

Hükümet programında yine var ama…

Yeni kurulan CTP-UBP hükümet programı içerisinde çevre konusu başlığı altında 17. Maddede Teknecik ve Kalecik Aksa Elektrik Santrallerinde kaliteli yakıt kullanım konusuna değiniliyor.
İlgili madde aynen şöyle:

Teknecik ve Kalecik Aksa Elektrik Santrallerinde kaliteli yakıt (kükürt oranı %1) kullanımı sağlanacaktır. Baca gazı arıtma tesislerinin kurulması için çalışma başlatılacaktır. Bu bölgelerdeki hava kalitesi ve kontrolü sık aralıklarla yapılıp halkla şeffaf bir şekilde paylaşımı sağlanacaktır.

Hulusioğlu: Herkes taşın altına elini koymalı

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, bölge halkının artık Teknecik Elektrik Santrali’nden çok büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Hulusioğlu, sürekli şikayetler aldığını fakat elinden bir şey gelmediği için üzüntü duyduğunu ifade etti.

Bölgedeki vatandaşların evlerinin önünden kömür süpürdüğünü anlatan Hulusioğlu, devletin insan sağlığını bu denli göz ardı etmesini eleştirdi. Bölgedeki kanser hastalığının en büyük sebebinin Teknecik Elektrik Santrali olduğunu belirten Hulusioğlu, yabancıların artık bölgeyi tercih etmediğini söyledi.

Hulisioğlu, Esentepe Belediyesi ile irtibatta olduklarını ve bir şeylerin değişmemesi halinde büyük bir eylem düzenleyecekleri belirtti. Mehmet Hulusioğlu, bu sorunun sadece Çatalköy değil bütün Kıbrıs’ın sorunu olduğunu, artık herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan: İlk günden beri zehir saçıyor

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Teknecik Elektrik Santrali’nin kurulduğu ilk günden beri çevreye zehir saçtığını söyledi. Erdoğan santralin yaydığı pisliğin sadece Girne bölgesine değil bütün KKTC’ye yaydığını kaydetti.
Büyük bir çevre katliamı ile karşı karşıya olunduğunu belirten Erdoğan, yetkililere “Önlem alın” çağrısında bulundu. Cemal Erdoğan, belde halkının eylem için hazırlıklara başladığını ekledi.

Sarpten: Termik santrallerden kurtulmalıyız  

Biyologlar Derneği Genel Sekreter Hasan Sarpten, Kıbrıs’ın bir ada ülkesi olmasına rağmen hava kirliliği yaşamasında Teknecik Elektrik Santralinin büyük bir etkisi olduğu söyledi. Sarpten, termik santrallerden Dünya’nın vazgeçtiğini fakat KKTC devletinin vaz geçemediğini kaydetti. Kıbrıs’ın coğrafi konumundan dolayı alternatif enerji kaynakları kullanabileceğine vurgu yapan Sarpten, bütün enerji kaynaklarının fosil yakıtlara dayalı olmasının büyük bir cahillik olduğunu kaydetti. Sarpten, Teknecik Elektrik Santrali’nin artık zamanını doldurduğunu belirtti.

“Çevreye büyük zararı var”

Hasan Sarpten, santraldeki hiçbir bacada filtre olmamasının çok büyük bir eksiklik olduğunu ve çevreye çok büyük boyutlarda zarar verdiğini söyledi. Sarpten, en kötü sorununda ucuz fosil yakıt kullanılması olduğunu ekledi. Sarpten, bölgede gözle görülür bir pislik olduğunu ve geri dönülmez bir  yola girildiğini söyledi.

“Siyasilerin suçu büyük”

Her yeni kurulan hükümetin Teknecik Elektrik Santrali’nde yeni bir şeyler yapacağı sözü verdiğini anlatan Sarpten, hiçbir hükümetin tek bir çivi bile çakmadığını söyledi. Siyasilerin maliyeti yüksek olduğu için bir şey yapmadığını eleştiren Sarpten, yeni hükümet programında da bu konu ile ilgili açıklamalar olduğu, ilerleyen aylarda bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

tekneeedasdasd-(1).jpg

sososdasdasd.jpg