YKP’den yapılan yazılı açıklamada, 1974’ten bugüne tüm hükümetlerin imzaladığı protokollerle adanın kuzeyinin Türkiye’nin vilayeti olması için tuğla konduğu iddia edilerek, “vilayetleşmeye hayır demek için halkın sandığa gitmemesi, bu oyuna taraf olmaması” istendi.

Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin tuhaf ve tartışmalı işler yapmaya devam ettiği öne sürülen açıklamada, Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’yle gençlik ve spor konularının “vilayet ilişkileri” içinde çözülmeye çalışıldığı  savunuldu. Açıklamada, “Burada bir yatırım olacak, tesis ortaya çıkacak ve tıpkı Türkiye’nin diğer vilayetlerinde olduğu gibi merkezi hükümet, yani Ankara personel ataması yapacak… Eğer bu bağımlılık değilse bağımlılık nedir?” diye soruldu.

Yurtdışı Koordinasyon Ofisi protokolü içinde yurtlar konusunun da bulunduğu ve “TC Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Kuzey Kıbrıs’taki yurtlara el atıp operasyonlara başladığı” öne sürülen açıklamada, tüm bunlardan sadece Cumhurbaşkanı’nın değil, her dayatmaya boyun eğdiği iddia edilen hükümetin sorumlu olduğu belirtildi.

YKP açıklamasında, Türkiye Futbol Federasyonu’nun KKTC’de şube açma konusundaki tartışmalara da değinilerek, “TFF’nin bunları kendi aklıyla yapmadığı” savunuldu ve bu konuda Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun onurlu duruşunun desteği fazlasıyla hak ettiği ifade edildi.