Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul ziyaretini yazılı açıklamayla değerlendiren Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), “Türkiye derin devleti ve hariciyesi yine görüşme masasını sabote etmeye çalışıyor” iddiasında bulundu.

YKP Yürütme Kurulu’ndan yapılan değerlendirmede,  “Bir gece yarısı operasyonu ve Türkiye’nin gönderdiği uçak ile İstanbul’a uçan Akıncı’nın yaptığı hamle bir süredir olumlu gibi gösterilmeye çalışılan görüşme masasını tamamen havaya uçurulması girişimine dönüştü” ifadesi yer aldı.

Değerlendirmede, “Esas amaç BM nezdinde yapılan bir toplantının parçası olan yemekte ‘KKTC denen yapının eklektik de olsa eklemlenerek statü dayatma ve bunun üzerinden masada pozisyon elde etmeye çalışma ve buna tepki göstereceği belli olan Anastasiadis’i masadan uzaklaştırma operasyonuydu. Böylelikle kötü çocuk masayı terk eden olacaktı” görüşüne yer verildi.

Değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ziyareti talimatla gerçekleştirdiği de savunuldu.

Açıklamada, CTP ve TDP liderliklerinin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın İstanbul ziyaretine alkış tutarak destek verdikleri, bunun kabul edilemez olduğu ileri sürüldü.

Değerlendirmede ayrıca,  Akıncı’nın ziyaretinin  ülkedeki yerleşik kurallar çiğnenerek  ortaya çıktığı, Akıncı ile Ban Ki Moon arasındaki  görüşmenin resmi görüşme olmadığı” geçerken uğradım” görüşmesi yapıldığı iddia edildi.

YKP,  bir kez daha görüşmelerin şeklinin değiştirilmesi, çerçeve antlaşması bulunmasına yoğunlaşılması çağrısı yaptı.