Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla yürütülen görüşmelerin kesilmesinden endişe duyduğunu ifade ederek, “BM ile görüşmelerin ve değerlendirmelerin, görüşmeleri sona erdirmesine izin verilmemelidir. Sorunlar iki tarafın da kendi ilgilileriyle görüşerek yolu açmalarıyla çözülmeye çalışılmalıdır” dedi.

YKP Yürütme Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

YKP, açıklamalardan anlaşılanın; görüşmelerde esaslı konularda uzlaşma olmadığı şeklinde olduğunu belirterek, “Uzlaşma bazı konuların detaylarında olsa da hakkında yalnızca genel değerlendirme yapabildikleri garantiler, toprak (yönetim bölgeleri) ve güvenlik konularında bol kırmızıçizgileri vardır. Bunları da açıkladılar ve toplantıya giderken kırmızıçizgi koymama anlaşmasını da çiğnediler” ifadelerini kullandı.

Bu duruma bakınca görüşmelerin sürdürülememesi olasılığının ortaya çıktığını savunan YKP, şunları kaydetti:

“YKP görüşmelere son verilmemesini istemektedir ve görüşmeleri sonuca götürecek şekilde esaslı konularda hemen ilgili taraflarla görüşmeler yapıp onların desteğini almaya çalışılmasını doğru bulur. Çünkü görüşmelerin iyi hazırlık yapılmadan başlatılması ve sonra da bu açığı kapatmadan devam ettirilmesi nedeniyle başarısızlık garanti edilmişti. Halkın desteği de aşırıları teskin ve tatmin etmek için gereksiz yalpalamalara neden olmasıyla kaybedilmişti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile temasları da desteğinin yüzeysel ve esaslı sorunlara çare olmayacak şekilde gelişmesine neden olmuş gibi idi. Diğer tarafın da benzer duruma düştüğü kabul edilebilir. Hatta teskin edici açıklamalarına rağmen hükümet krizi de ufukta görülmüştür.

Ne yazık ki esaslı konular öncelikle ele alınmamış, her şey tehlikeye sokulmuştur.

BM ile görüşmelerin ve değerlendirmelerin, görüşmeleri sona erdirmesine izin verilmemelidir. Sorunlar iki tarafın da kendi ilgilileriyle görüşerek yolu açmalarıyla çözülmeye çalışılmalıdır.

Halkımız tarafların ve arkalarındakilerin esas niyetlerini ve çözüm için gerekli adımları atmalarını görmek istediğini enerjik olarak ifade etmelidir. Zaman aleyhe işlemektedir.”