YKP, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anatasiadis’in açıkladığı güven artırıcı önlemler ve çalışmalarını değerlendirdi.

YKP Parti Meclisi Üyesi Alpay Durduran, Türkiye’nin garantör devlet olarak elde ettiği kazanımları kaybetmemeye kararlı olduğunu ve deniz hakları konusunda garantör ülke olarak Türk toplumu adına talep ettiği çıkarları tartıştırmayacağını açıklamasından sonra dünyanın desteklemeyeceği, Kıbrıslıların da uzlaşamayacağı bir ortamın sürdüğünün ortaya çıktığını iddia etti.

Durduran “Bu durumda Kıbrıslılar için durumu daha kolay dayanılır hale getirmenin yararları konuşulabilir ve bu AB’nin politikasının bir parçasıdır. Onun için yeni kapıların açılması, telefon iletişiminin ve bu arada ve bu vesileyle iki bölge arasında para transferinin de ilk adımlarının atılması olumlu olur” ifadelerini kullandı.

Deniz hakları üzerindeki çelişmenin, çatışma yaratma riski bulunduğunu kaydeden Durduran,  nüfus yapısının değişmesi, mülkiyet haklarının ihlalinde çözümde olabilecek toprak değişikliğinde zorluk yaratacak biçimde sürdürülmesi ve ekonomik yapının yaşamasına izin verilmesi, üniversite, kumarhane ve çevreye zararlı turistik yapılara izin verilmesinin çözümü zorlaştıran konular olduğuna değindi.