Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs'ta toplumlar arasında güven ortamının geliştirilmesi için günlük yaşamı etkileyecek güven yaratıcı uygulamaların hayata geçirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. YKP; karşılıklı toplu geçişlerin teşvik edilmesi, yeni geçiş noktaları açılması, geçiş noktalarındaki bürokratik prosedürün kaldırılması, seyahat özgürlüğünü engelleyici veya kısıtlayıcı çift sigorta, uzayıp giden kayıt işlemleri gibi tüm uygulamalara son verilmesinin önemli bir güven yaratıcı önlem olacağını da ifade etti.

YKP’den yapılan yazılı açıklamada, YKP Parti Meclisi’nin 8 Ekim 2013 tarihindeki toplantısında “Kıbrıs sorunu üzerine” başlığıyla oy birliği ile aldığı kararlar anımsatılarak, özetle şu görüşler dile getirildi:

“Adaya yeni silah girişinin durdurulması ve bunun etkin denetiminin sağlanması,

Lefkoşa surlar içinin hemen, Lefkoşa’nın tümünün mümkün olan en kısa sürede silahsızlandırılması,

Ateşkes hattındaki askeri birliklerin birbirlerinden uzaklaştırılması, ana hedef olarak kuzeydeki birliklerin, güneydeki birliklerin de eş değeri bir mesafeye çekilmesi,

Maraş’ın hemen 1974’teki yasal sahiplerine devredilmesi, bölgenin askersizleştirilmesi ve bölünmüş kent Mağusa’nın yeniden birleştirilmesi,

Maronitlerin, 1974 öncesi yerleşim yerlerine dönebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması, bu yerleşim yerlerinin askersizleştirilmesi,

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER...

Toplumlar arasında çok zayıflayan güven ortamının geliştirilmesi için günlük yaşamı etkileyecek güven yaratıcı uygulamaların hayata geçirilmesi önemlidir. Trafik, yol, köy isimlerinin çok dilli yazılmasının kararı daha önce alınmış, hemen hayata geçirilmesi bu dönemde önemlidir.

Karşılıklı toplu geçişlerin teşvik edilmesi, yeni geçiş noktaları açılması, geçiş noktalarındaki bürokratik prosedürün kaldırılması, seyahat özgürlüğünü engelleyici veya kısıtlayıcı çift sigorta, uzayıp giden kayıt işlemleri gibi tüm uygulamalara son verilmesi de önemli bir güven artırıcı önlem olacaktır.

Taraflar arasında iletişimin artırılması için doğrudan telefon hatları da devreye sokulabilmelidir. Çok toplumlu tüm etkinlikler teşvik edilmeli, mümkünse mali olarak desteklenmelidir.”