Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), mülkiyet sorunu kullanılarak, basın aracılığıyla görüşmelerin çıkmaza sokulmaya çalışıldığını ileri sürerek, “Mülkiyet tahrikleri akıl işi değil” değerlendirmesinde bulundu.

YKP, mülkiyetle ilgili tartışmaları değerlendirdiği yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Maksat halkı çözüme karşı çıkmaya hazırlamak olanlar mülkiyet konusunda çözümle sizi kapı önüne koyacaklar diye inandırmak istiyorlar. Buna karşı da çözüm yanlıları halkı teskin etmek için öyle bir şey olmayacak diye güven vermeye çalışıyor” dedi.

AİHM kararlarına da değinilen açıklamada, “Aşırıcılar, kullanıcının hakkı vardır diyorlar. O zaman AİHM kararlarına atıfta bulunup çözümde Rum tarafının istediği gibi yargıya başvurma hakkını savunsunlar. Ancak yapmıyorlar çünkü AİHM kararını sade istismar etmek istiyorlar. Hakkı savunmuyorlar” ifadesini kullandı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, “eleştirilere yanıt olarak güvence vermesi ve sonunda referanduma sokacağız demesi” de eleştirilerek, “popülist bir davranış” olarak değerlendirildi.