YKP Yürütme Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, halkın  zaten partizanlığın ve popülizmin çok aşırı örneklerini görmekte olduğu iddia dilerek “Popülizm ve kayırmacılığın Türkiye’de askeri darbe yapmaya cesaret edecek kadar etkili olabileceği görüldükten sonra aklımızı başımıza toplamak ve nepotizm, popülizm, kayırmacılık ve partizanlığa karşı mücadele etmek zorundayız” denildi.

BM ve AB’den başarılı örnekleri talep edip işe başlamaları için partilere ve milletvekillerine baskı yapmak gerektiği ifade edilen açıklamada, Yeni Kıbrıs Partisi’nin yayımladığı Hong Kong örneğini anımsatıldı.

Nepotizmle mücadele için hükümetin bir kurul oluşturması, muhalefetten yararlanmak için kurula temsilciler alınması ve  Meclis’te sürekli bir komite kurularak mücadelenin izlenmesinin sağlanması gerektiği önerildi.

Açıklamada, kamu reformunu hazırlamak ve tayin, terfi, taltif ve nakiller için görev tanımları ve kamuda sicillerin tutulması ve arşivin korunması kurallarının uygulanması ve her işin kayda alınmasının sağlanması gerektiği de kaydedildi.