Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), “özelleştirme meraklılarının toplumu maceraya sürüklediğini” ileri sürdü.

YKP Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada, suyun ve altyapıların özelleştirilmesi konusundaki gelişmeler değerlendirildi.

Açıklamada, yatırım yapılması karşılığında işletme hakkı  özel şirkete devredilen Ercan Havalimanı’nda  uzun bir süre geçmiş olmasına karşın yatırımların yapılmadığı, şirketin devlete verdiğinin kat kat üzerinde gelir elde ettiği öne sürüldü.

Şimdi benzer bir işletme devri için CTP-UBP hükümetinin can attığı iddia edilen açıklamada   28 belediye sınırlarındaki tüm su ve kanalizasyon sistemlerinin işletme hakkının,  belediye meclisleri onaylarsa bir özel şirkete belli bir süreliğine devredileceği kaydedildi.

20-25 yıl boyunca  seçilmiş belediyelerin insanların ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine göre altyapı ihalesine çıkıp su, kanalizasyon ve yağmursuyu sistemlerini geliştiremeyeceği öne sürülen açıklamada “Tüm bunlar için 28 belediye sınırı içinde 20-25 yıllık bir süre için bir kereliğine ihaleye çıkılıyor. Alacak özel şirketin tüm altyapıları için yatırım yapması artık onun ekonomik aklına terk ediliyor. Gelecekte kamusal ihtiyaçlar için kâr getirmeyecek veya kâr marjı düşük yerlere su, kanalizasyon ve yağmursuyu sistemleri götürülmesi gerekirse, buna özel şirketi kim zorlayabilecek?” denildi.

Su konusundaki anlaşmanın  beledi hizmetlerin özelleştirilerek yerel yönetimlerin etkinliğini büyük oranda ortadan kaldıracağı iddia edildi.

Su konusunda belediyelerin alım garantisi taahhüdü altına sokulduğu iddia edilerek,  bu ağır yükün belediyelerin sırtına yükleneceği savunuldu.

Açıklamada,  belediye, hizmetlerini götürürken kâr değil, kamusal kaygıları da gözetir, bu nedenle beledi hizmetlerde kimi zaman zararına da iş yapılır, arada ödenmesi gereken maliyet toplumsal dayanışma ile karşılanması öngörülür. Bu antlaşma ile çok önemli, halk sağlığı ile de bağlantılı su ve kanalizasyon sistemlerinin yatırımı ve işletilmesi 20-25 yıllığına kâr güden bir şirkete devredilecek” ifadeleri yer aldı.

YKP, tüm kesimleri bir süre sonra Meclis’e ve belediye meclislerine gelecek bu anlaşmaya, yerel yönetimlerin kamusal hizmetlerini de savunmak için hayrı demeye çağırdı.