Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu, son dönemde mülkiyetle ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekti.

YKP Yürütme Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, “engelliler için arsa veren devletin kararının mahkeme kararıyla durdurulmasının skandal olduğunu” savunularak,   “Orası başkasına verilmişti. Yani mülkiye hakkının bekçisi olması gereken devlet haklarımızın bekçisi değil tehdidi durumundadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, tapu kayıtları arasında ipotek, kuyu ve diğer ekler ve başka kayıtlar da bulunduğu, onların da güncel olarak tutulması gerektiği, fakat tapuda eşdeğer verilen malların dahi tam kaydedilmediği, arandığında bulunamadığı savunuldu. Açıklamada şunlara yer verildi:

“Krediler için güvence olan ipotek koyma işleminin kayıtları da devletin güvencesindedir. Eşdeğer olarak verilen mülkler için de şimdi işlem tamamlanmamış denildi, çünkü feragatname verilmemiş! Hâlbuki yeterli mal verilmemiş olan binlerce eşdeğerci vardır ve kırmızıdadır. Onların da işlemleri tamamlanmıştır. Onların durumunun da şüpheli olduğu ilan edilmiştir.

Türkiye ile su sağlama anlaşması yapılırken de neresinin ne zaman Türkiye’nin malı olacağı için de kafa yorulmamıştır. Onun için binlerce insanın mülkiyet hakkı çiğnemiştir. Tek bir kişi anlamayla müteahhit DSİ’ye başkasını arazisinde rögar yaparak arazisini kurtarabilmiştir.

Şimdi de eşdeğer olarak mal alanla uzlaşma arayacaklarmış. Bu uzlaşmanın masrafını da biz hepimiz çekeceğiz ve o kişi çekecek.

Bu utanç verici durumdan insanlarımızı kurtaracak çaba ortada yoktur. Sorumlu olanlar hesap verecek değillerdir. Bir bakanlıktan ötekine sıçrayıp yollarına devam edeceklerdir.

Mallarınızın hâlâ sizin kaldığından emin olmak isterseniz ayağa kalkmalısınız. İlk iş olarak su deyip mallarınızı işgal demek olan anlaşmaları yapanları hesaba çekiniz.”