Duygu Alan

Havadis’in “YÖDAK’ta şimdi de ‘Şantaj’ iddiası” başlıklı haberinin ardından öğretmen sendikaları, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile ilgili ciddi iddialarda bulundu.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC’de kumarhane ve otel sahiplerinin, büyük işletmelerin her birinin üniversite sahibi olduğunu, gelinen noktada yükseköğrenimde artık nitelik değil niceliğin söz konusu olduğunu öne sürdü.

Elcil, “YÖDAK’ta bir sorun olduğu doğrudur. YÖDAK’ın bu ülkedeki yükseköğrenim ile ilgili yaşanan kaosun temel sebebidir” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ise “Görüntü itibari ile bir takım zengin şirketlerin gerek Cumhuriyet Meclisi’ni gerekse yetkili kurumları ele geçirmiştir. Bugün Meclis’ten bu şirketlerin istemediği yasa çıkmaz. Büyük şirketlerin YÖDAK’ı kullanma biçimi de aynı noktaya gelmiştir” dedi.

Bir klasör dolusu

Daha önce Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, “YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş’u görevden alması ve icraatlarına müdahale etmesi” çağrısında bulunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) yetkilileri, önceki gün de YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un “yasa dışı” işler yaptığına ilişkin evrakların bulunduğu klasörü Cumhurbaşkanı Akıncı’ya teslim etti.

KTÖS, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya verdikleri klasörde yer alan evrakları Havadis okurları ile paylaştı.

Söz konusu dosyada, Yüksek İdare Mahkemesi’nin “Girne Üniversitesi” isminin kullanılmasına ilişkin kararı, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Gökçekuş’un mahkeme kararına rağmen bu isime devam edilmesine yönelik yazılı belgesi,  “Girne Üniversitesi Pilotaj Bölümünün” açılması için yönetim kurulu kararı olmadan Prof. Dr. Gökçekuş’un izn vermesi, Yüksek İdare Mahkemesi’nin Gökçekuş hakkında; kendi başına karar aldığı, yasayı çiğnediği yönündeki kararı ve mahkeme masraflarının Gökçekuş’un kişisel hesaplarından ödenmesi için verdiği emir yer alıyor.

Klasörde ayrıca, YDÜ’ye sınıf öğretmenliği izninin verilmesi ile ilgili karara Gökçekuş’un onay vermesi, YÖDAK’ın izni dışında 2013’te bu bölümden mezun olanlara diploma verildiği ve bu diplomaların geçersiz olduğu yönünde Eğitim Bakanlığı’nın yazısı var.

KTÖS’ün Cumhurbaşkanı Akıncı’ya verdiği klasörde yer alan bir diğer dosya ise Prof. Dr. Gökçekuş’un YÖDAK ile ilgili hazırladığı ve kapağında kendi isminin yazmasına rağmen söz konusu raporda yer alanların en az üç kaynaktan çalıntı yapıldığına ilişkin bir belge.

Elcil: Öğrenci üzerinden kara para aklanıyor

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, KKTC’de yükseköğrenimin ticarete dönüştürüldüğünü öne sürerek ülke genelinde şuanda faal 14 üniversite olduğunu, 27 tane de izni alınmış bekleyen üniversite olduğunu söyledi.

Ülkede üniversite öğrencilerinin sayısının artmasının bir nedeninin ise bu öğrenciler üzerinden kumarhane paralarının aklanması olduğunu iddia eden Elcil, şunları söyledi: “YÖDAK üyeleri basın açıklamasında YDÜ adına yapılan şantajları ayrıntıları ile açıkladı. Bizim daha önce de Eğitim Bakanlığı’na şantaj yapılıyor diye bir açıklamamız olmuştu ancak üzerine giden olmadı.  Bugün ülkede 14 faal üniversite var, 27 tane de üniversitenin izni alınmış bekliyor. Bu bir rezalettir.  Kumarhane, otel sahipleri, büyük iş adamları, her biri üniversite sahibi oluyor. Son dönemlerde Türkiye’den üniversite açmak için gelen de var. Bu iş ticarete dönüştü. İnternet üzerinden KKTC’de oynatılan kumarın yıllık toplam geliri yaklaşık 1 milyar dolardır. Bu paranın bu ülkeye aktarılması normal yolla olmayacağı için üniversiteli öğrenciler kullanılıyor. Bu iş için öğrencilerin hesaplarına paralar yatırılıp, aklanarak ülkeye getiriliyor. Bundandır ki, şuanda ülkede 86 bin üniversite öğrencisi var ancak yükseköğrenime devam eden öğrenci sayısı 56 bin civarındadır. 30 bin öğrenci var ki KKTC’de okula gitmeden öğrenci vizesi ile yaşıyor. Çünkü, kara para aklama, kumar parasının aklanmasında bu yöntem kullanılıyor. Bunları düzeltecek olan kurum ise YÖDAK’tır. Ancak kurumun başında oturtulan kişinin bizim elimizde olan usulsüzlükleri ve yasa dışılıkları bir klasörü dolduracak kadardır.”

Gökçebel: Büyük şirketler YÖDAK’ı kullanıyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, görüntü itibari ile bugün KKTC’de bir takım zengin şirketlerin gerek Cumhuriyet Meclisi’ni gerekse yetkili kurumları ele geçirdiğini,  Meclis’te bu şirketlerin istemediği hiçbir yasanın yapılmadığını ifade etti.

Gökçebel, söz konusu bu büyük şirketlerin YÖDAK’ı kullanma biçiminin de aynı noktaya geldiğini söyledi:

Tahir Gökçebel, “Hukuksal süreci bilmiyorum ancak dışarıdan baktığında görülen bir takım baskı ve yolsuzlukların organize bir biçimde devam ettiği ve gereğinin yapılmadığı yönündedir. Basına yapılan bir takım açıklamalar da tatmin edici değildir. YÖDAK’ın bu kadar yıpratılmış olmasına rağmen orada ne kadar büyük bir çıkar çatışması var ki bazı konularda o kadar ısrar ediliyor bunu da anlamak mümkün değil” diye konuştu.