Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş hakkındaki iddialar konusunda kendisine sunulan araştırma raporuyla ilgili kararını, İsviçre’deki müzakerelerin tamamlanmasının ardından açıklayacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş hakkında iddiaları araştırmak üzere soruşturma memuru olarak atadığı Emekli Başsavcı Yardımcı Muavini Hakkı Celal Önen, raporunu tamamlayarak Cumhurbaşkanı’na sundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, Yüksek Yönetim Denetçisi ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin ayrı ayrı hazırladıkları raporlardaki ortak görüş doğrultusunda, Emekli Başsavcı Yardımcı Muavini Hakkı Önen’i soruşturma memuru olarak atamıştı.

Soruşturma raporu, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bugün teslim edildi.

KARAR İSVİÇRE SONRASI

Cumhurbaşkanı Akıncı, raporu değerlendirmesinin ardından, kararını İsviçre’deki müzakereleri tamamlaması sonrasında kamuoyuna açıklayacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Yüksek Yönetim Denetçisi ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin ortak görüşleri doğrultusunda 24 Ağustos’ta soruşturma memuru olarak atadığı Emekli Başsavcı Yardımcı Muavini Hakkı Önen’den, YÖDAK Başkanı hakkındaki iddiaları hukukun temel prensipleri, adalet duygusu ve ilgili yasal düzenlemelere uygun bir şekilde soruşturmasını ve soruşturma neticesini mümkün olan en kısa sürede Cumhurbaşkanlığı’na yazılı olarak bildirmesini talep etmişti.

Yüksek Öğretim Yasası’nın ilgili maddesi, YÖDAK Başkanı’nın, Cumhurbaşkanı tarafından, ancak bir Yüksek Mahkeme Yargıcının tabi olduğu şartlarla görevden alınabileceğini düzenliyor.