Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD), Türkiye’den Su Temin Projesi kapsamında yapılmakta olan kazılarda trafik güvenliği adına hiçbir ciddi bilgi, planlama ve etik olmadığını savundu.

Hem KKTC hem de Türkiye hükümetlerinin tüm hayatlardan ve meydana gelen kayıplardan sorumlu olduğunu belirten Dernek, gerekli trafik güvenliği önlemlerinin alınmasını istedi.

Dernek Başkanı Hüseyin Sevay konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada,  Girne-Değirmenlik anayolu üzerindeki bir kazı bölgesinde meydana gelen çarpışmada işçi  Bahset Aytekin’in 20 Temmuz 2015 tarihinde, Yılmazköy-Çamlıbel yolunda meydana gelen çarpışmada su projesi için kazılan çukura düşen araçta bulunan Kübra Bursalı’nın da 30 Ağustos 2014 tarihinde hayatlarını kaybettiğini hatırlattı.

Sevay, bu ölümlerin dahi projenin yürütülmesinden sorumlu tüm mercileri trafik güvenliği gözetilerek çalışma yapılmasının sağlanmasına itmediğini belirtti.

1464687235.jpg

İnsan hayatı ve sağlığını tehdit eden söz konusu uygulamaların artarak devam ettiği görüşünü ifade eden Sevay, aynı sorunların  Minareliköy, Demirhan ve Değirmenlik’i Girne dağ yoluna bağlayan kavşakta yaşanmak üzere olduğu uyarısı yaptı.

Sevay, “yıllardır tehlike saçan  kontrolsüz kavşağın su projesi için yapılan kazılar sonucunda bir ölüm kavşağı haline getirilmek istendiğini” iddia etti.

TRAKAYAD Başkanı Sevay aldıkları bilgiye göre, söz konusu kavşağın kuzey doğu köşesinde, bağlantı yolunun ve dağ yolunun çok yakınında, görüş alanını tamamen engelleyecek bir pompa istasyon odası yapılmasının planlandığını ifade ederek, bu binanın yapılması halinde, Girne ve Minareliköy/Demirhan/Değirmenlik istikametlerinden kavşağa doğru ilerleyen araçlardaki tüm yol kullanıcılarının hayatı ve sağlığının gece gündüz, sürekli tehdit altında olacağını ifade etti.

Sevay,  projenin ciddi trafik güvenliği önlemi almadan sürdürülmesine duyarsız kaldığını iddia ettiği KKTC ve Türkiye hükümetlerinin, kaybedilen hayatlardan sorumlu olacağı görüşünü belirterek,  ilgili yetkileri bahsi geçen kavşak için tedbir almaya davet etti.

1464687231.jpg

1464687234.jpg