Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Nihan Yücel ve Erçin Şahmaran’ın birlikte sundukları Gündeme Bakış programının konuğu oldu. ‘Ercan ihalesi’, ‘Vakıflar İdaresi’, Kıb-Tek’, ‘Ahmet Benli’, ‘Futbol Federasyonu’ ve ‘Parti içi durum’ konuları hakkında ikilinin sorularını yanıtlayan Yorgancıoğlu, hükümet icraatları konusunda da bilgi verdi. 

Ercan ihalesinde 20 bin civarında genç ağacın başka bir yere nakledilmesi konusuna değinen Yorgancıoğlu, pistin başka bir alana yapılamayacağını belirtti. Vakıflar idaresi’nin gazinoları kapatma kararının prensip bir karar olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, tek bir kişinin Vakıflar'da karar alma yetkisi olmadığını söyledi. “Ülkemizdeki bütün devlet kurumlarının Sayıştay denetimine tabii olması gerekiyor” diyen Yorgancıoğlu, sorunun Elektrik Kurumu’nun borçlanırken borç komitesine gidip gitmemesi olduğunu dile getirdi. Ahmet Benli’nin “parti ile ilişkilerimi askıya aldım” sözünü değerlendiren Yorgancıoğlu, Ahmet Benli’nin sözlerini eleştirdi. Güney Kıbrıs’taki sporcuların Türkiye’ye gidebildiğini ancak Kuzey Kıbrıslı futbolcuların bu haklardan mahrum tutulduğunu hatırlatan Yorgancıoğlu; “işlerin bu noktaya geleceği belliydi” dedi. Yorgancıoğlu, özel TV kanalarına hükümetin destek verip veremeyeceği konusunda da değerlendirmede bulundu. 

“4 BİN AĞAÇ KESİLECEKSE, 50 BİN AĞAÇ DİKERİZ” 

Ercan ihalesi beraberinde projenin gerçekleşeceği alanda 20 bin civarında genç ağacın başka bir yere nakledilmesini değerlendiren Yorgancıoğlu; “Ağaçlar ile binanın bir alakası yoktur, basında çıkanlara bakmayın. Pistlerle alakası vardır. Binanın yerinin değişecek olması, pistlerin yerini değiştirmez. Binayı başla bir yere konumlandırsanız da pist aynı yere konumlandırılacak. Pisti Lefkoşa’ya doğru uzatırsanız, havalanacak bir uçağın Rum hava sahasına girmesi söz konusu olacak. Bu nedenle pistin geriye doğru uzaması gerekiyor. O koşullarda da söz konusu ağaçlardan abartıldığı gibi değil, bir miktarının kesilmesi gerekiyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde artık bu işin bir son bulması ve devletin gelir ortaklığının başlaması gerekiyor” dedi. Bir plansızlık söz konusu diyenlere ise Yorgancıoğlu şu cevabı verdi; “Bu ağaçlar 15 yıl önce ekildi, 15 yıl önce böyle bir plan yoktu ki, 15 yıl önce burasının devredileceğini kimsenin aklına gelmezdi. Hiç kimse ağaçlar kesilsin istemez ama bir yatırım ve gelişim söz konusu olacaksa bunun yerine 3 bin 4 bin ağaç kesilecekse, 50 bin ağaç dikeriz. Devletin gelirlerinin artması adına yapılan en doğru kararlardandır.” 

“BİR KİŞİNİN VAKIFLAR'DA KARAR ALMA YETKİSİ YOKTUR” 

Vakıflar İdaresi’nin gazinoları kapatma kararı almasını da değerlendiren Yorgancıoğlu, bir kişinin böyle bir yetkisi olmadığını, kararın da bir prensip karar olduğunu hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir kişinin Vakıflar'da karar alma yetkisi yoktur, bağlı olduğu birime danışarak, tartışarak, ekonomiye etkilerinin neler olacağını gözeterek bu kararların alınması gerekir. Zaten söylenen prensip kararıdır. Yazılı, altında imza bulunan bir karar değildir. Dolayısıyla böyle bir düşüncesi, böyle bir inancı olabilir. Belki de haklı da olabilir. Hiç kimse bu ülkenin kumar turizmi ile anılmasını istemez. Ama bir karar üretmeden önce bunun iyice tartışılması gerekir. Bu nedenle biliyorsunuz, yeni iki atama yapıldı başkan ve yönetim kurulu üyelerinden bir tanesi değişti. Bu konular yeniden değerlendirilecek. Nasıl bir karar üretilir bilemiyorum? Ama üretilecek karar bundan sonrası için olacak. Çünkü bundan önce yapılan sözleşmeleri vardır. Vakıf arazileri üzerinden verilen taahhütler vardır. Dolayısıyla bu alınan karar geçmişe işlemeyecektir, işlemesi de mümkün değildir. Bunun siyaseten değerlendirilmesi gerekiyor. Ekonomi nasıl etkilenecek, yatırımlar nasıl etkilenecek, her yönüyle incelenmesi gerekiyor. Bu tür politikalar bireylere şamil politikalar değildir. Bu ilgili kesimlerin bir araya gelerek tartışarak üretmesi gereken politikalardır.” 

“KIB-TEK SAYIŞTAY GERGİNLİĞİ” 

Son günlerde Elektrik Kurumu ile Sayıştay arasında yaşanan gerginliği ise Yorgancıoğlu şu sözlerle yorumladı; “Ülkemizdeki bütün devlet kurumlarının Sayıştay denetimine tabii olması gerekiyor. Bundan kimse kaçamaz, ama Sayıştay’ın da yasalar çerçevesinde ve ayrım gözetmeden iş yapması gerekir. Burada sıkıntı ve burada gözden kaçırılan farklı bir durum vardır. En çok iddia edilen Elektrik Kurumu’nun borçlanırken, Borç Komitesi’ne gidip gitmemesidir. Sayıştay’ın böyle bir yetkisi yoktur. Bu yetki Maliye Bakanı’nındır.” 

“PARTİ İLE İLİŞKİLERİMİ ASKIYA ALDIM DEME HAKKI” 

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin, CTP-BG ile ilişkilerini askıya aldığı yönünde yapığı açıklamayı da değerlendiren Yorgancıoğlu, “Ahmet Benli haklı olabilir ama ben parti ile ilişkilerimi askıya aldım deme hakkı yoktur. Bunun çok uzun boylu tartışılır olması da doğru değildir. Bu açıklamanın seçim öncesinde yapılır olması da doğru değildir. Bir şeyi talep etmek de haklı olabilirsiniz ama bunu seçim öncesinde ortaya koymak, başka şeylerin tartışılmasını da beraberinde getirir.” dedi. Yorgancıoğlu, “dolayısıyla ben Ahmet Benli’nin taleplerinin haklı olması konusunda kendisine hak vermekle birlikte ilişkilerini askıya alma hakkı olmadığını ve bunu destekleyenlerin de doğru yapmadığını söylüyorum. CTP-BG, her şeye rağmen, yine en birlik ve bütünlük içinde olan partidir. Eksiğimiz, yanlışımız olabilir ama yine de dışa karşı bütünlüklü bir yapımız vardır.” şeklinde konuştu 

“BİR TARAFTAN KOP; BİR TARAFTAN FİFA İLE” 

Ülkede, özellikle bireysel anlamda çok iyi sporcular vardır olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, bu bireylerin önlerinde engel olmasa, dünyada önemli yerlere varabileceklerine işaret etti. Yorgancıoğlu, “spor dili, dine, millete, renge bakmaksızın dostluğu, kardeşliği destekleyen bir etkinliktir. Dolayısıyla o dönemde de ben Hasan Sertoğlu’na şunu söylemiştim; ‘ne bizim, ne Rum tarafının bunu siyasi istismar yapmasına fırsat vermeden bu ilişkileri geliştirin. Bir taraftan KOP ile bir taraftan da FIFA ile. Hatırlayacaksanız, gittiler FIFA ile de görüştüler. Bir taslak metin ortaya çıktı. Biz bu taslak metnin hayat bulması için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledik. Bu süreç ilerlerken bir kesinti yaşandı. Niye? KOP bu olayların bazılarını yapamayacağını ifade etti. Ama biz, kendi hedeflerimizi geliştirmek adına devlet olarak hiçbir şey yapmadık.” ifadesinde bulundu. Yorgancıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin atletleri, sporcuları Türkiye’ye gidiyor. Bu da herkes tarafından görülüyor. Bu da bizim sporcularımızın sabrını zorluyor. Ben Kıbrıslı Türk olarak Türkiye’de böyle bir şansa sahip değilim, ama Güney’den sporcular gidip bunu yapıyor. Bu işin bu noktaya geleceği önceden belliydi. Sorun, bu ülkedeki sporcuların önünde herhangi bir hedef görmemesidir. Bizim bunu aşmamız lazım. iki federasyonun eşit koşullarda bir araya gelmesinin benim açımdan herhangi bir sakıncası yoktur. Diyelim ki böyle bir işbirliği oldu ne olacak yani o insan vatan hainimi olacak? Gidecek o insanlar Rumların haklarını mı savunacak, yoktur öyle bir şey.” 

“HÜKÜMETİN İCRAATLARI” 

Yorgancıoğlu, hükümet icraatları konusuna da değinirken; “Her şeyi yaptık dersek doğru olmaz bir buçuk yılda her şeyi yapmanın mümkün olmadığını da hepimiz biliyoruz. Ama gerçekten ekonomiyi büyütme adına, reel sektörü destekleme adına, çalışanların yaşam koşullarını geliştirme adına, sağlıkta hamleler yapma adına epey yol yüründü. Yurt dışında tedavi olmaya giden hastalarımız Onkoloji servisi bittikten sonra burada tedavi edilecek, 19 Mayıs’ta bina teslim alınacak. Çamlıbel’de sağlık ocağı açıldı, kaymakamlık binası açıldı. Hiç kimse bunun ayrıntısını hesaplamaz ama sigortasını kamunun ödemesi koşuluyla bir yılda özel sektörde 3 bin 900 insanı istihdam ettik.” dedi. Yorgancıoğlu, “Yanında 5 ve altında insan çalıştıranların sigortalarına katkı yapacağız, üniversite mezunu olup özel sektörde yeni işe girenlerin, maaşının yüzde 30’unu biz vermeyi planlıyoruz. Sigortalara borcu olan insanlarımızın bu borçlarını kapatmak adına eğer bankadan borç alacaklar ise yüzde 9 faizini biz ödüyoruz. İlk defa bu hükümet hem Kalecik’e hem Teknecik’e ya filtre takacaksın ya da yüzde 2 karbon altındaki foryoyu getireceksin dedi.” şeklinde konuştu.