Hükümet ve parti olarak Kıbrıs sorununun çözümünü istediklerini ifade eden Yorgancıoğlu, bir an önce görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini vurguladı.

Son dönemlerde görüşmelerin yeniden başlayacağı sinyallerinin verildiğini ve bunun kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Yorgancıoğlu, “Daha çok mutlu olacağımız nokta ise bunun hayat bulmasıdır. Bir an önce bu görüşmelerin başlamasını istiyoruz” diye konuştu.

Kıbrıs’ta çözümün yolunun masadan geçtiğine işaret eden Yorgancıoğlu, çözümü masa dışında durarak ya da sorunları görmezden gelerek, tartışmadan elde etmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, müzakerelerin başlama tarihinden yaklaşık yarım asır sonra adadaki sorunun uluslararası toplumun desteklediği kalıcı bir barış temelinde çözülebileceğine işaret etti.
Uluslararası denizcilik literatüründe seyir duyurusu anlamına gelen Navtex’in süresinin 6 Nisan’da dolacağını belirten Yorgancıoğlu, karşılıklı sondaj çalışmalarının sonlandırılmasının da barış için yeni fırsat doğuracağını söyledi.

Yorgancıoğlu, “Rum tarafının çalışmalarını yürüten geminin bölgeden ayrılmasıyla Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin de çalışma yapmayacağı anlamına gelen yeni bir Navtex ilan edilmemesi öngörülüyor. Böylece Navtex’in sonlanacağı 6 Nisan itibarıyla Rum tarafının müzakerelerden kalkma gerekçesi de ortadan kalkmış olacak” diye konuştu.

Akdeniz’de çıkan doğal kaynaklarda Kıbrıslı Rumların ne kadar hakkı varsa Kıbrıslı Türklerin de o kadar hakkı olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, bu ülkede yaşayanların ülkedeki doğal zenginlikleri hak eden kesim olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs müzakere sürecinde masada bekleyen başlıklar olduğunu ifade eden Özkan Yorgancıoğlu, bundan önce “yönetim ve güç paylaşımı” ve “AB” gibi başlıklarda mesafeler kat edildiğini anımsattı. 

“Adaya barış geleceği yönünde hiç umudunu kaybetmedim” diyen Özkan Yorgancıoğlu, “Küçük bir ülkede bu ölçekte bir ekonomi sürdürebilir değil. Bu ölçeğin büyütülmesi gerekir. Federal yapıda ekonominin bir bütün olması gerekiyor” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, KKTC’de 19 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını hatırlatarak, seçimlerin görüşmeleri olumsuz etkileme ihtimalinin olmadığı söyledi. 

Yorgancıoğlu, önemli olanın süreç başladıktan sonra bunun en iyi şekilde sonlandırılması olduğunu kaydetti.