Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in müzakerelerden çekildiğini açıklamasının ardından Güney Kıbrıs’taki siyasi partilere ziyaretler başlatan Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, bugün öğleden sonra, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştü.

AKEL Genel Merkezi’nde saat 16.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 2 saat süren görüşmede Yorgancıoğlu’na ve Kiprianu’ya heyetleri eşlik etti.

CTP heyetinde Genel Sekreter Kutlay Erk, milletvekili Birikim Özgür, MYK üyesi Ali Gulle yer aldı.

Görüşmenin ardından Özkan Yorgancıoğlu ve Andros Kiprianu basına açıklamalar yaptı.

Kiprianu ve Yorgancıoğlu, açıklamalarında Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmelerden endişe duyduklarını ifade ederek, müzakerelerin yeniden başlaması için çağrı yaptı.

Kıbrıs sorunun çözüleceği yerin müzakere masası olduğunu kaydeden Andros Kiprianu ve Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununda mutabakata varılmış konuların yanı sıra Rum eski Lideri Dimitris Hristofyas ile 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasındaki görüş birliğinin yeniden başlayacak müzakerelerde benimsenmesini istedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamasında, “Ülkede doğal gaz olsun ya da olmasın, gençlerimize daha güzel bir gelecek bırakmak adına Kıbrıs sorununu çözmek gibi bir görevimiz var” dedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, “Hepimizin Kıbrıs halkı ve genç nesiller karşısındaki borcu ve yükümlülüğü adil, işler ve kalıcı bir çözüme ulaşmak için çalışmaktır” ifadesini kullandı.

“ZAMAN GEÇTİKÇE ÇÖZÜME ULAŞMAK DAHA GÜÇ HALE GELECEK”

Görüşmenin ardından basına açıklamada ilk sözü AKEL Genel Sekreter Andros Kiprianu aldı.

Zaman geçtikçe Birleşmiş Milletler’in ve liderlerin kararları arasındaki anlaşmaları temel alacak bir çözüme ulaşmanın daha güç hale geleceğini kaydeden Kiprianu, “Ümit ediyoruz ki hâlâ gelişmekte olan diplomatik girişimler, Anastasiadis’in müzakerelere dönmesine izin verecek koşullar yaratır” diye konuştu.

KİPRİANU’DAN ANASTASİADİS’E ÇAĞRI

Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, “Hristofyas ile Talat arasında varılan görüş birliklerini benimsemesi, kendisinin daha fazla müzakere yapma ihtiyacı duyduğu konuları da müzakere etmesi” konusunda çağrı yaptı.

Açıklamasında sadece doğru bir çözümle kalkınma perspektifine ve umuda sahip olunabileceğini vurgulayan Kiprianu, “Doğru çözümü hedefleyen tüm siyasi partilerle işbirliği içinde olmayı hedefliyoruz” dedi.

YORGANCIOĞLU: “KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜMÜ MÜZAKERE MASASINDA OLMALI”

Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ise açıklamasında, Kiprianu ve heyetiyle yaptığı görüşme hakkında bilgi vererek, “Bugüne kadar Kıbrıs sorunuyla ilgili, tarafların kabul ettiği, mutabakata vardığı konuların yanında Sayın Hristofyas ile Sayın Talat’ın üst düzey anlaşmalarının bundan sonraki görüşmelere temel olması konusundaki görüş birliğimizi tekrarladık” dedi.

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorunun çözümünün müzakere masasında olması gerektiği ve görüşmeler yoluyla bir sonuç elde edilmesi konusunda AKEL yetkilileriyle aynı görüşte olduklarını kaydetti.

“GÖRÜŞMELERİN YENİDEN BAŞLAMASI HEPİMİZİN DİLEĞİ”

“CTP-BG yetkilileri olarak adanın üzerindeki ve etrafındaki doğal gaz zenginliklerinde Kıbrıs Türk halkının ve bu ülkede yaşayan herkesin hak sahibi olduğu yönündeki hassasiyetimizi de dile getirdik” diyen Yorgancıoğlu, “Kesintiye uğrayan görüşmelerin yeniden başlaması hepimizin dileğidir” ifadesine yer verdi.

YORGANCIOĞLU’NDAN YENİ ÖZEL TEMSİLCİYE ÇAĞRI

AKEL’den önce DİSİ ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Yorgancıoğlu, gerektiği sürece buna benzer görüşmeleri devam edeceklerini kaydederek, “Yeni özel temsilcinin de görüşmelerin yeniden başlaması için ortaya yoğun bir çaba koymasını talep ediyoruz” diye konuştu.