“MYK’da tartışılanlar, CTP Tarihinde olmadığı kadar bilerek ve isteyerek sokağa döküldü. MYK’da tartışılan konular, merdiven ayaklarından inmeden medyaya düşüyordu…”

“MYK toplantısı bitmeden basına düşen kararlar oldu. Bunu sokaktaki insanlar bile yapmadı…” 

“Ben, seçimlerde partimizin adayı olan Sibel Siber’in aleyhinde çalışanların sorumluluğunu üstlenmedim. Birinci turda Sibel için çalışmayan partililerin ikinci turda Akıncı için çok çalıştığını gördüm”

“Kıb-Tek Yönetim Kurulu hükümetten habersiz 33 geçici, 84 de kadrolu istihdam yaptı. Seçim sonrası da bazı istihdamlar yapıldığı yönünde bilgiler aldık”

“Kıb-Tek Yönetim Kurulu’ndan istihdam edilenlerin listesini talep etmeme karşın yanıt vermediler. İstihdam edilenlerin listesini Çalışma Dairesi’nden aldım.” 

“Hükümetten kurum adına bankalardan kefil olmasını isteyeceksiniz, diğer yandan dilediğiniz kararları alacaksınız, keyfi istihdam yapacaksınız. Bu doğru bir anlayış değildir”  

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin siyasi sorumluluğunu üstlenerek Parti Genel Başkanlığı’ndan istifa etme kararı alan CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, seçim süreci; MYK’daki tartışmalar, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun aldığı kararlar konusunda şok açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Genç TV’de canlı olarak yayınlanan ‘Günün Getirdikleri’  programında Aysu Basri Akter’in sorularını yanıtlayan Başbakan Yorgancıoğlu, “MYK toplantısı bitmeden basına düşen kararlar oldu. Bunu sokaktaki insanlar bile yapmadı” dedi.
Seçim Sonuçları

Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda parti içinde yaşananlara değinen Başbakan Yorgancıoğlu, kendisinin çıkan seçim sonuçları sonrası siyaseten sorumluluğu üstlenerek, partinin önünün açılması için  görevi bırakma kararı aldığını vurguladı.

“Ben  seçimlerde partimizin adayı olan Sibel Siber’in aleyhinde çalışanların sorumluluğunu üstlenmedim... Birinci turda Sibel Siber’e çalışmayan partililerin ikinci turda Akıncı için çok çalıştığını gördüm. Bu kişilerin sorumluluğunu da almıyorum”  diye sözlerini sürdüren Başbakan Yorgancıoğlu, alınan sonuçlardan sorumluluğun partinin tümünde olduğunu, bunun bir daha yaşanmaması için yanlışların kabul edilmesi gerektiğine işaret etti.

MYK’dan bilgi sızdırma

CTP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK)  yaşanan bazı gerçekleri de açık yüreklilikle ortaya koyan Başbakan Yorgancıoğlu, “MYK’da tartışılanlar, CTP Tarihinde olmadığı kadar bilerek ve isteyerek sokağa döküldü. MYK’da tartışılan önemli konular, merdiven ayaklarından inmeden, hatta konuşurken medyaya düşüyordu. 

MYK toplantısı bitmeden basına düşen kararlar oldu. Bunu sokaktaki insanlar bile yapmadı” diyerek, olayların içyüzünü kamuoyu ile paylaştı.

Elektrik Kurumu

Başbakan Yorgancıoğlu Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) konusuna değinirken, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun tutumunu açık bir dille eleştirdi.

“Görevlere atadığınız insanların atayanlara karşı o makamları kullanması kabul edemez. Hükümetin kurumun düze çıkması yönünde attığı adımlara rağmen Kıb-Tek Yönetim Kurulu,  hükümete rağmen iş yaptı” diyen Yorgancıoğlu, “Hükümetten kurum adına Bankalardan kefil olmasını isteyeceksiniz, diğer yandan dilediğiniz kararları alacaksınız keyfi istihdam yapacaksınız. Bu doğru bir anlayış değildir”  şeklinde konuştu.

Hükümetten habersiz istihdam

“Bir kurumda zarar söz konusu ise gider artırıcı davranma ne kadar doğrudur?” diye soran Başbakan Yorgancıoğlu, Kurum Yönetim Kurulu’nun hükümetten habersiz 33 geçici, 84 de kadrolu istihdam yaptığını, seçim sonrası da bazı istihdamlar yapıldığı yönünde bilgiler aldıklarını söyledi.

“Bize istihdamlar konusunda bilgi verilmedi. Kimlerin alındığını kurumdan değil, Çalışma Dairesi’nden aldım” diye sözlerini sürdüren Yorgancıoğlu, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’ndan istihdam edilenlerin listesini talep etmesine karşın, kendisine yanıt verilmediğini, bu nedenle istihdam edilenlerin listesini Çalışma Dairesi’nden aldığını kaydetti.
İstedikleri gibi At koşturdular 

Başbakan Yorgancıoğlu “Kuruma 250 trilyon borçlanma yetkisi vererek hükümet olarak sorumluluk altına girmişsek, Başbakan olarak benim Kurumda alınan tüm kararlardan haberim olması gerekirdi. Sorumluluk hükümete, istediği gibi At koşturtma yönetimde olacak. Böyle bir anlayış kurumu doğru yere götürmez” şeklinde konuştu.

Hiçbir kurum özelleştirilmedi

Bunları ifade ettiği için, Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun sendika ile işbirliğinde “özelleştirme yaygarasıyla” karşı karşıya kaldığına işaret eden Başbakan Yorgancıoğlu, “Bir önceki hükümetin imzaladığı protokole göre Elektrik Kurumu 2013’te özelleştirilmesi gerekirdi. Buna gerek olmadığını göstermek ve kurumun gelir gider dengesini sağlamak adına gelen tepkilere rağmen elektriğe yüzde 20 zam kararı aldık. Özelleştirilmesini isteseydim bu kararı almazdım. Yorgancıoğlu döneminde hiçbir kurum özelleştirilmedi. Yoktur öyle bir şey” dedi.

Anlaştık adım atmadılar 

Fuel oil’e bağlı olarak Kurumun yapısının sürdürülemeyeceğini, bu nedenle alternatif enerji politikalarını gündeme getirdiklerini, güneş enerjisi, rüzgar ve katı yakıttan elektrik üretimine yönelik proje geliştirilmesi konusunda Kurumla anlaştıklarını da ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Kurumun bunlar konusunda da adım atmadığını, katı atıktan elektrik üretimiyle ilgili projeyi YAGA’ya hazırlattığını açıkladı.

“Bana göre kurum üretime devam etmeli. Alternatif enerji politikaları hayata geçirilmeli” diyen Yorgancıoğlu, Kurum Yönetim Kurulu’nu şu an itibarıyla görevden almayı düşünmediğini ifade etti.

Tümerkan gidecek

BRT’deki gelişmelere de değinen Başbakan Yorgancıoğlu, BRTK’de görevi devretme zamanının geldiğini, dün itibarıyla bu konunun olgunlaştığını ifade etti.
Yorgancıoğlu, BRTK Müdürü Mete Tümerkan’ın yerine kimin atanacağına yönelik isim açıklamaktan kaçındı.

Polis Genel Müdürlüğü

Başbakan Yorgancıoğlu, Polis Genel Müdürlüğü’nde değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya karşılık ise, terfilerle ilgili devam eden bir mahkeme sürecinin bulunduğuna işaret ederek “Mahkeme kararını beklemek gerekir. Mahkeme kararı belirlenmeden sıkıntılı olur diye düşünüyorum” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu programın sonunda, yapılacak olan kurultay sonrası, yeni yönetimin partiyi toparlaması için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi.