Melin Dobran

Başkent Lefkoşa’da dün sabah saat 08.00 sıralarında, Başbakanlık binasının olduğu bölgede hareketli dakikalar yaşandı.

Nurcan Sönmez isimli 45 yaşındaki kadın, Sosyal Hizmetler Dairesi himayesinde olan çocuğunu göremediği için bölgedeki bir binanın üstüne çıkarak kendisini aşağı atacağını söyledi.

Bölgedeki 4 katlı olan Mesan apartmanın damına çıkan Sönmez’i, aşağıya inmesi konusunda Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ikna etti.

Başbakan Yorgancıoğlu’nun bizzat apartmanın damına çıkarak sorunlarını dinlediği, çocuğunu alması konusunda yardımcı olacağı sözünü vermesi üzerine Nurcan Dönmez ikna oldu. Verilen güvenceden sonra Başbakan sarılarak teşekkür eden Nurcan Sönmez, polis aracına bindirilerek olay yerinden ayrıldı.

“Çocuğu birlikte alacağız”

Olayın görgü tanığı vatandaşlar,  Sönmez’in apartmanın damına çıkıp elindeki kâğıdı sallayarak, “Çocuğumu getirmezseniz atlarım” dediğini iddia etti. Olayı duyan Başbakan Yorgancıoğlu ve korumaları Sönmez’in yanına gitti. Görgü tanıklarının iddiasına göre, Yorgancıoğlu 4. kata çıkarak, Sönmez’e “Gel, çocuğunu birlikte alacağız” diyerek, gözü yaşlı annenin bu şekilde aşağıya indirildiğini söyledi. 

“Uzmanlar ile anne görüştü”

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Umure Örs’ten alınan bilgiye göre, çocuğun aileden alınma sebebinin özel olduğu öğrenildi. Örs, “Bu gibi gerekçeler kontrol altına alındığı zaman, çocuk aileye teslim edilir. Çocuk şu anda bizim korumamız altındadır, ailesine henüz teslim edilmedi. Uzmanlar anne ile görüştü” ifadelerini kullandı.

“Bu durum bakanlara mesaj olsun”

Telefonla ulaştığımız ve konuyla ilgili olarak görüşünü aldığımız Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, tüm bunların ülkemizde sosyal hizmetler ağının, geri kalmış bir ülke özelliği sergilemesinden dolayı olduğunu söyledi. 

Ülkede kapsamlı bir çocuk koruma sistemi olmadığını ifade eden Başel, konuşmasını şöyle tamamladı, “Hangi kritere göre çocuğu alırsın, hangi kritere göre aileye geri verirsin, koruyucu aile yanına nasıl verirsin, o koruyucu ailelere çocuk gelişimi konusunda herhangi bir eğitim bir program uygulanmadan, sadece ekonomik sorunlarını çözmek üzere çocuklar koruyucu aile yanına yerleştiriyorlar. Sosyal politika şemsiyemiz yırtık olduğu için altına dolu, rüzgâr ve yağmur geliyor. Biz sadece ekonomiye ve Kıbrıs sorununa odaklanış durumdayız. Bunlar da Sayın Başbakan’a ve diğer tüm bakanlara birer mesaj olsa gerek diye düşünüyorum. Önce kendi işlerine baksınlar ki bu insanlar da dama çıkacak boyuta gelmesinler. Çıkıp kurtarmadan önce vatandaşı oraya çıkarmasınlar ve konuyla ilgili bir sosyal politika oluştursunlar.”