Başbakan Yorgancıoğlu, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle KKTC’de bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök’ü kabul etti.

GÖK

Gök kabulde yaptığı konuşmada, adada olmak ve kutlamalara katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’lilerin KKTC halkına sevgi ve selamlarını getirdiğini söyledi. Gök, Kılıçdaroğlu ve CHP’lilerin dayanışma duygularını da iletti.

CHP olarak, yaşanan bütün süreçlerde KKTC ve Kıbrıs Türk halkının yanlarında olduklarını anımsatan Gök, “KKTC’nin gelişmesi ve önünün açılması için verilen mücadelede Kıbrıs Türk halkının yanındayız”dedi.

CHP’nin,Türkiye’de devlet kuran bir parti olarak, Kıbrıs’taki devletin kuruluş aşamalarını ve yaşanan sıkıntıları çok iyi bildiklerini ifade eden Gök, Türkiye ve yavru vatan Kıbrıs’ın sonsuza dek yaşatılması hedefinde olduklarını vurguladı.

Müzakere sürecine de değinen Levent Gök, Kıbrıs Türk halkının bu süreçte siyasal ve ekonomik sıçramayı başaracağına inanç belirtti.

Gök, KKTC’nin kurulmasına ve bu günlere gelebilmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, böylesine anlamlı bir günde Gök’ün KKTC’de bulunmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk halkının bugünlere çok zor koşullarda geldiğini anımsatan Başbakan Yorgancıoğlu, bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti ve halkının katkılarının önemli olduğunu vurguladı.

Başbakan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk halkının yaşam kalitesini arttırmak, ülkedeki demokratik yapılaşmayı kurumsal hale getirmek konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının en büyük sıkıntılarından birinin, uluslararası hukukun  dışında kalmak olduğunu belirten Başbakan Yorgacıoğlu, en büyük gayretlerinin Kıbrıs Türk halkını uluslararası hukukun bir parçası yapmak ve uluslararası toplumun saygın bir noktasına taşımak olduğunu kaydetti.   

Müzakere sürecine de değinen Başbakan Yorgancıoğlu, görüşmelerin bir çözüme ulaşmak adına yapıldığını, ancak Rum kesiminin çok yapıcı bir tavır ortaya koymadığını, bunun da sıkıntıları arttırdığını söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, uluslararası hukukun bir parçası olmanın en önemli koşullarından birinin, ülkede federal bir yapıya kavuşarak, Kıbrıslı Türkleri federal yapının siyasi eşit tarafı, egemenliğin ortak güçlü tarafı yapmak olduğu vurguladı.

Bu konuda hükümetin ve Cumhurbaşkanlığı’nın çalışmaları sürdürdüğünü anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, geçmiş yıllarda çözümsüzlüğün sebebi olarak Kıbrıslı Türklerin işaret edildiğini, bunun bedelini de hem Kıbrıslı Türklerin, hem Türkiye’nin ödediğini anlattı.

2004 yılında yapılan referandumun ardından ise sorunun çözümü adına koyulan tavrın, istenilen oranda olmasa da uluslararası alandaki algıyı pozitif olarak etkilediğine işaret eden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu olayın Türkiye’nin de uluslararası alandaki ilişkilerini iyi yönde etkilediğine dikkat çekti.

Kıbrıslı Türklerin eşit siyasi ortaklığını gözeterek, federal yapıya yönelik çabaların sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, bu konuda Türkiye hükümetleri ve siyasi yapılarının desteğine ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yorgancıoğlu, Levent Gök’e hediye takdim etti.