Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

CTP’nin hükümette olduğu dönemde Lefkoşa’da Domuzcular Burnu arkasında 230 dönümlük bir arazinin ülkeye yeşil alan olarak kazandırılması adına bir karar alındığını hatırlatan Yorgancıoğlu, o dönemde bu konuda Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ile de görüşüldüğünü kaydetti.

Kısa süre önce bir iş insanıyla görüşürken bu araziye bir AVM kurulması konusunun gündemde olduğunu öğrendiğini, bu konuda ilgili bakanlarla görüştüğünü ve aksi yönde bilgi aldığını kaydederek, parkın ülkeye kazandırılması için gerekli adımların atılmasını istedi.

Hükümeti KTMMOB ile iş birliği halinde bu projenin hayata geçmesi için gereğini yapmaya çağıran Yorgancıoğlu, kendi dönemlerinde arazinin tellenerek hazır hale getirildiğini de ifade etti.

Yine kısa süre önce Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne vertigo hastalığı nedeniyle başvuran bir hastanın serumuna eklenmesi gereken bir ilacın eksik olduğu bilgisinin kendisine geldiğini kaydeden Yorgancıoğlu, bu konuyu ilgili bakana da ilettiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, hükümetin her şeyin yolunda gittiğini söylediğini ancak hükümetin hem eğitimle ilgili giderler konusunda hem de ek mesailer konusunda borçları olduğunu kaydetti.

Yurt dışındaki hastanelere ne kadar borç olduğunu bilemediğini söyleyen Yorgancıoğlu, bunlara rağmen azınlık hükümetinin 700 bin Euro’luk Mercedes marka araçlar aldığını ifade etti.

Bu konuda “nedir sizin söylediğiniz bu memlekette her iki kişiden birinin Mercedes’i vardır” dendiğini hatırlatan Yorgancıoğlu, vatandaşın kendi parasıyla bu lükse sahip olduğunu ancak Bakanlar Kurulu’nun devletin, yani vatandaşın parasını harcadığını, bu nedenle dışarıya borcu olan bir hükümetin, pek çok alanda eksiklikler tamamlanmamışken Mercedes satın alma lüksü olmadığını kaydetti.

Hükümetin kararlarının mahkemelerden döndüğünü anlatan Yorgancıoğlu, “Bir ülkeyi yönetirken yasalara saygınız yoksa size hesap sorarlar” diye konuştu.

Yorgancıoğlu, hükümetlerin bazen ülkeyi yönetme adına kararlar üretebileceğini ancak bu kararların halkın genelinin lehine olması gerektiğine işaret etti.

Hükümetin uygulamalarının halkın genelinin değil çok küçük bir kesiminin çıkarlarını koruduğunu iddia eden Yorgancıoğlu, esnafa sıfır faizli destek konusuna da değindi.

“BAZI KESİMLER DIŞLANIYOR”

Bu desteklerin doğru kullanılması halinde oldukça olumlu olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın süreçten dışlandığını anlatarak bu durumu eleştirdi. Devletin siyaseten kendisine uzak olan kesimleri dışladığını söyleyen Yorgancıoğlu, hükümetin böyle bir hakkı olmadığını söyledi.

“Hükümet kendi imzaladığı ekonomik iş birliği protokolünün gereğini yerine getirmiyor” diyen Yorgancıoğlu, kendi dönemlerinde hazırlanmış ve neredeyse bitmiş birçok yasa hazırlığı olmasına rağmen dün Meclis’te yasasız bir gün yaşandığını hatırlattı.

“Hükümet hazır olan yasaları genel kurula taşıma becerisini gösteremiyor” diyen Yorgancıoğlu, kendi dönemlerinde her ekonomik veri Maliye’nin seyir defteri üzerinden izlenebilirken şu an bu bilgilere ulaşmanın mümkün olmadığın söyledi.

Maliye Bakanı’nın verdiği bilgilerde yanlışlıklar olduğunu savunan Yorgancıoğlu, “Bu aslında Maliye Bakanı’nın elinde de bu bilgilerin olmadığını ortaya çıkarıyor” dedi.

CTP’nin hükümette olduğu dönemde kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomiye ulaşmak için çalışıldığını söyleyen Yorgancıoğlu, sıkı bir disiplinle bunu gerçekleştirmek için çalışıldığını, ancak şu an reel anlamda gelirlerde istenen oranda bir artış olmadığını söyledi.

Yorgancıoğlu, vergi sisteminde yapılan değişikliklerin “adaletin temellerine dinamit koyduğunu” söyleyerek, ihracatta ve ithalatta gerileme olduğunu kaydetti.

Bunun bütçeyi olumsuz etkileyeceğini anlatan Yorgancıoğlu, bu durumun ekonominin daraldığına da işaret ettiğini ifade etti.

Gereken önlemlerin alınmaması halinde bütçe açığının artacağını anlatan Yorgancıoğlu, yeni bütçede gelir vergisi ve kurumlar vergisi artışı sınırlı olmasına rağmen fon gelirlerinde yüzde 23’lük artış görüldüğünü, bunun ülkede hayat pahalılığı artışı anlamına geldiğini anlattı.

DENKTAŞ: “ALDIĞIMIZ YERDEN DAHA İYİYE GÖTÜRMEK İSTİYORUZ”

Yorgancıoğlu’nu yanıtlamak üzere söz alan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Yorgancıoğlu’nun konuşmasına ithafen “iyi giden yönler eski yılların devamıysa kötü giden yönlerin de eski yılların devamı olduğuna” işaret etti.

Her şeyin daha iyi hale gelmesi için uğraştıklarını anlatan Denktaş, kayıt dışı kalma alışkanlığının devam ettiğinin gözlemlendiğini, bunu çözmek için denetim eksikliğini ortadan kaldıracak adımların atılacağını anlattı.

Gelecek yıl yeni bir vergi sistemine geçişi tartışacaklarını anlatan Denktaş, daha adaletli ve daha tabana yayılmış bir vergi sistemi için çalışılacağını ifade etti.

Bütçe dönemi süresince bunların enine boyuna tartışılacağını anlatan Denktaş, son 10 yılın tüm Maliye Bakanlarına yaptıkları katkılar için teşekkür ederek “Aldığımız yerden daha iyi yere götürmek istiyoruz” diye konuştu.