Yorgancıoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı. Yorgancıoğlu, mesajında, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi KKTC’de de bugün bu önemli konuya dikkat çekme fırsatı elde ettiklerini kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, engelli vatandaşların günlük yaşamda karşılaşabilecekleri sorunlara eğilmek ve bu sorunları en aza indirgemek için toplumun her kesiminin görev üstlenmesi gerektiği düşüncesinde olunduğunu belirtti.

“Sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda özürlü vatandaşlarımızın birtakım fırsat eşitsizlikleri yaşadığını görmekteyiz. Bu durumdaki kişilerin ihtiyaçları gözetilerek  geliştirilen politikalarda, engellileri ve ailelerini bilinçlendirmek amacıyla ilgili kurumların olanakla yaratması, etkin tıbbi bakım şartlarının sağlanması, bu kişilerin kendi kendine yeterlik ve işlevsellik konusunda olabilecek en iyi düzeye çıkarılması için rehabilitasyon programlarının uygulanması, araç gereçlerinin ve yardım servislerinin geliştirilmesi öncelikli konulardır” ifadelerini kullanan Yorgancıoğlu, hükümetin bu konulara cevap verecek çalışmalar yürüttüğünü, sağlık rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik, istihdam ve diğer sosyal yaşam alanlarındaki politikalarını, özürlülerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlayacak şekilde geliştirmekte olduklarını kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Örneğin engelli istihdam eden özel iş yerlerinin ödeyecekleri sigorta primlerine yapılan devlet katkısı bir hükümet politikası olarak yürürlüğe konmuş, “Engelsiz Çiçekler” adıyla bu vatandaşlarımızın çalışıp ürettiği çiçek serası kurulmuştur. Yatılı kalmak üzere de engelli kardeşlerimiz için ilk kez bir merkez inşa etme girişimi başlatılmıştır” dedi.

Yorgancıoğlu, engelli insanların yaşadıkları sorunların sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olduğunu belirtti. Yorgancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizler gibi toplumun bireyi olan engelliler normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütleri güçlendirilmelidir. Ülkemizde son yıllarda bu konuda artan bilinçle yapılan birçok girişim var. Gerek devlet bünyesinde oluşturulan kurum ve kuruluşların, gerekse özel merkezlerin yürüttüğü değerli çalışmalar giderek artmaktadır.

İnanıyorum ki, eşit fırsat verildiği sürece her bireyin başarılı olmasında hiçbir engel yoktur. Hem devlet, hem yerel yönetimler, hem sivil toplum örgütleri olmak üzere hepimizin ortak sorumluluğu farklılıklarıyla toplumdaki her bireye sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştıracak önlemler almaktır. Tüm engelli vatandaşlarımıza geleceğe güvenle bakabildikleri bir ortam ve huzurlu bir yaşam diliyorum.”