Oylamadan önce söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hayat pahalılığıyla ilgili son yapılan maaş düzenlemesinin 2011’den sonra işe giren kamu görevlilerinin uğradığı haksızlığı ortadan kaldırmak için yeterli olmadığını, bu şekilde maaşların ancak 20 yıldan fazla zaman içinde eşitlenebileceğini söyledi.

Çakıcı, yapılması gerekenin 2011 yılından sonra işe girenlerin maaşlarını düzenleyen yasayı tamamen ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Hayat pahalılığını düzenleyen kriterlerin de yanlış olduğunu söyleyen Çakıcı, bu konuda da gereken düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Çakıcı, bu nedenlerle ilgili tasarılara ret oyu vereceklerini ifade etti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, hayat pahalılığıyla ilgili düzenlemenin antidemokratik ve anayasanın ilgili maddelerine aykırı olduğunu savundu.

Yapılacak düzenlemelerin bütçe görüşmelerinde ele alınmadan yapılmasını eleştirerek yasa gücünde kararnameyle yapılan düzenlemenin oldu bittiye getirildiğini söyleyen Tatar, UBP olarak bu uygulamaya ret oyu vereceklerini ifade etti.

YORGANCIOĞLU

Tatar ve Çakıcı’ya yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, UBP hükümeti döneminde de yasa gücünden kararnameyle hayat pahalılığı artışı konusunda uygulama yapıldığını dile getirdi.

Hükümet olarak hedeflerinin iki barem tablosunu eşitlemek olduğunu anlatan Yorgancıoğlu, ilgili düzenlemede de amacın bu olduğunu kaydetti.

TÜFE konusundaki eleştiriye cevaben de Yorgancıoğlu, insanların tüketim alışkanlıklarının değiştiğinin doğru olduğunu, bu nedenle DPÖ’nün bu tüketim alışkanlıklarının değişimini gözlemlemek için çalışma yaptığını hatırlattı.

Sosyal sigorta sistemine de açıklama getiren Yorgancıoğlu, 2011’den sonra işe girenlerin alt baremlerini rahatlatacak düzenlemeler yapacaklarını bütçe görüşmelerinde dile getirdiklerini hatırlattı.

Konuşmaların ardından Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere oylanarak oyçokluğuyla kabul edildi.

Ardından Güvenlik Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı, Öğretmenler Değişiklik Yasa Tasarısı, Kamu Çalışanlarının Aylık Maaş Ücret ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Değişiklik Yasa Tasarısı ve Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş Değişiklik Yasa Tasarısı’nın ivediliği oyçokluğuyla kabul edildi.

Ardından, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

Bu bölümde Ekonomi Maliye ve Bütçe Komitesi Başkanı Birikim Özgür’ün tasarıyla ilgili raporu okumasının ardından konu üzerinde görüşmelere geçildi.